Članu CDU oduzimaju doktorat

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članu CDU oduzimaju doktorat

Poznati nemački političar Frank Štefel, iz redova vladajuće CDU, ostaće bez doktorata zbog plagiranja.
Slobodni univerzitet u Berlinu poništio je doktorat jer je utvrđeno da je nemački poslanik, u svojoj disertaciji iz 1999. godine, doslovno ili skoro pa doslovno preuzeo tekstove drugih autora, bez jasnog navođenja izvora.

U saopštenju tog univerziteta navodi se da rad Franka Štefela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavlja makar uslovno namernu obmanu i kršenje principa naučne časti, preneo je Špigl onlajn.
Nemački poslanik je, nakon objavljivanja odluke o plagijatu, izjavio da namerne obmane nije bilo, navodi Tagesšpigl.
U međuvremenu se i Odeljenje ekonomije tog univerziteta ogradilo od supervizije nad ovim radom, pozivajući se na to da je metoda citiranja koji je izabrao Štefel u to vreme bila uobičajena praksa u ovoj oblasti istraživanja.
Štefel je doktorirao na temi "Značaj i razvoj preduzetnika u novim saveznim državama nakon ujedinjenja Nemačke 1990". Univerzitet je pokrenuo istragu o validnosti njegovog doktorata nakon što je on na internet platformi VroniPlag označen kao plagijat.
Međutim, odluka o poništavanju doktorata nije konačna, jer Štefel ima pravo na žalbu Ustavnom sudu.
Inače, reč je o jednom od najistaknutijih članova Demohrišćanske partije u Berlinu, a od 2009. godine i poslaniku u Bundestagu.
Štefel je već 18 godina na čelu Odbora CDU u izbornoj jedinici Berlin-Rajnikendorf, a nemački mediji javljaju da će odstupiti od namere da se kandiduje na lokalnim izborima.
Špigl podseća da je poslednjih godina u nemačkoj politici otkriveno nekoliko plagijata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Funkcioner vladajuće partije ostaje bez doktorata

Izvor: B92, 06.Feb.2019

Poznati nemački političar Frank Štefel, iz vladajuće CDU, ostaće bez doktorata zbog plagiranja, prenosi RTS...Slobodni univerzitet u Berlinu poništio je doktorat jer je utvrđeno da je nemački poslanik, u svojoj disertaciji iz 1999. godine, doslovno ili skoro doslovno preuzeo tekstove drugih autora,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.