Čirok - jedinstvena bespilotna letelica na vazdušnom jastuku

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2014, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čirok - jedinstvena bespilotna letelica na vazdušnom jastuku

15.07.2014. -

U Rusiji je razrađena izviđačko-jurišna bespilotna letelica Čirok na vazdušnom jastuku koja može da poleće sa bilo koje površine, da se podigne na visinu do 6 hiljada metara, kao i da transportuje bombe, rakete i visokoprecizne projektile.

Datu letelicu je predstavila Ujedinjena korporacija za proizvodnju uređaja u sastavu Rosteha na međunarodnom sajmu tehnologija Inoprom u Jekaterinburgu od 9. do 12. jula.

Zvanični predstavnik Korporacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ispričao je za RIA Novosti u čemu su osobenosti ove bespilotne letelice, kao i u kakve svrhe ona može da se koristi. Ona je u stanju da poleće sa meke podloge, površine vode, sa močvarnog terena, mekog snega. Sleće na one površine gde druge letelice avionskog tipa ne mogu da uzlete ni slete, rekao je sagovornik agencije. Prema njegovim rečima, obično bespilotne letelice mase od 200 kilograma i više poleću uz korišćenje katapulta ili piste, što bitno ograničava mogućnosti primene ovih bespilotnih letelica. Čirok je u stanju da se kreće po površinama koje imaju značajne neravnine (na primer izbočine visine do 20 centimetara ili jame širine do jednog metra). Letelica sa sličnim karakterisikama danas nema na međunarodnim tržištu bespilotnih letelica, precizirao je predstavnik Korporacije.

Raspon krila bespilotne letelice Čirok iznosi 10 metara, maksimalna poletna masa je do 700 kilograma, a maksimalna težina korisnog opterećenja do 300 kilograma. Ona može da nosi optrčko-elektronsku aparaturu za razne vrste monitoringa, kao i da vrši transport visokopreciznog oružja. Letelica je u stanju da se podigne na visinu do 6 hiljada metara, a dužina leta iznosi do 2500 kilometara.

Konstrukcija uređaja dozvoljava da se oružje krije unutar trupa, za razliku od prethodnog modela u kojima je naoružanje bilo podvesno. Ovakvo inovaciono rešenje smanjuje primetnost bespilotne letelice, poboljšava njena aerodinamička svojstva, izjavio je predstavnik konstruktora. Prema njegovim rečima, u civilnoj sferi bespilotna letelica Čirok može da se primenjuje za posmatranje i ocenu raznih situacija: monitoring požarne situacije u šumama, oblastima elementarne nepogode, situacije na putevima, patroliranje teritorijama.

Korišćene tehnologije su omogućile da se napravi zaista savremeni vazduhoplov: lak, otporan, sa visokim karakteristikama, bez obzira na velike dimenzije. Membrana vazdušnog jastuka je napravljena od supersavremenog materijala koji su razradili ruski stručnjaci, tehnologija proizvodnje tog materijala je naše nou-hau, izjavio je predstavnik Korporacije. On je uverio da će naredne godine na avijaciono-kosmičkom salonu MAKS biti predstavljena bespilotna letelica Čirok u punoj veličini.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.