Izvor: B92, 13.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile u nedelju bira predsednika

Santjago -- U drugom krugu našli su se bivša ministarka iz redova socijalista Mišel Baćelet i desničarski biznismen Sebastijan Pinjera.

Nekadašnja ministarka zdravlja i odbrane, stara 54 godine, nasmejana i obučena u nebo-plavi kostim, rekla je uoči drugog kruga da je "sigurna da će pobediti", pred 200.000 svojih pristalica okupljenih na Alamedi, glavnoj aveniji u Santjagu. "Nema sumnje, u nedelju ću postati prva žena predsednica Čilea", rekla je Baćeletova uz povike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okupljenih "Oseća se, Mišel će biti predsednik!"

Pinjera, 56-godišnji milijarder, glavni akcionar avio kompanije LAN i vlasnik privatne televizije, završio je predizborni maraton pred više od 10.000 simpatizera u Valparaisu, udaljenom 110 kilometara zapadno od glavnog grada. Pred svojim pristalicama, Pinjera, raskopčanog okovratnika na košulji, bez kravate, žestoko je kritikovao koaliciju levog centra čiji je kandidat Mišel Baćelet i koja je na vlasti od pada diktature pre 16 godina. "Zaslužuju li oni da vladaju još četiri godine", upitao je Pinjera, uz povike okupljenih "Ne!". Čileu je potrebna "promena vlasti da bi ušao svež vazduh i da bi sunce obasjalo našu zemlju", kazao je.

Nekoliko sati pre toga, objavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koja joj daje prednost u odnosu na Pinjeru - 53 prema 47 odsto, iako Baćeletovoj mnogi zameraju to što je socijalista, samohrana majka i ateista. Ukoliko se ta predviđanja ostvare, ona će biti prva žena izabrana za predsednika na neposrednim izborima u nekoj južnoameričkoj zemlji, a četvrta uopšte u Latinskoj Americi.

Milijarder preplanulog tena, koga često nazivaju "čileanski Berluskoni", obogatio se za manje od 25 godina uvođenjem kreditnih kartica na čileansko tržište i kao glavni akcionar avio kompanije LAN i TV kanala "Chilevision". Poznati antipinočista će u nedelju nastojati da Baćeletovoj uzme deo glasova opredeljenih za demohrišćane, glavnu partiju njene koalicije koja ima podršku oko trećine izbornog tela.

Prema rečima sociologa Euhenija Tironija, Pinjerine pristalice su konzervativni birači, iz gradova, muškarci iz sve brojnije srednje klase.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.