Čile: Generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2012, 04:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile: Generali osuđeni zbog prodaje oružja Hrvatskoj

Vrhovni sud Čilea osudio je dvojicu penzionisanih generala na trogodišnji kućni pritvor zbog prodaje oružja Hrvatskoj pre 20 godina, čime su kršili embargo Ujedinjenih nacija. Pošiljka od 36 sanduka oružja i municije, koja je bila kamuflirana kao humanitarna pomoć, zaplenjena je 1991. godine u Mađarskoj.

Za nelegalnu prodaju oružja Hrvatskoj 1991. godine, pošto je u to vreme na snazi bio embargo UN, osuđeni su Ektor Leteljer Skiner i Visente Rodriges Busto, te još >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sedam vojnih lica, javlja BBC.

Kazne generalima izrečene su u petak, ali nije precizirano kolike su kazne ostalim vojnim licima.

Ispostavilo se da je u operaciju isporuke oružja bio upleten i bivši čileanski diktator Augusto Pinoče kome je zbog toga pretila optužnica, ali je umro 2006. godine.

Sa ovim slučajem bio je povezan i čileanski pukovnik Herardo Uber koji je bio ubijen

1992. godine, pošto je pred vojnim sudom svedočio u istrazi o švercu oružja. Njegova smrt prvo je tretirana kao samoubistvo, ali su prošle godine četvorica oficira uhapšena zbog njegovog ubistva.

Agencija AP navodi da je Ubera neko upucao pre nego što je bačen sa jednog mosta i da njegovo ubistvo nikada nije razrešeno. Američka novinska agencija ističe da, u slučaju oružja, nije utvrđena odgovornost Uberovog nadređenog, generala Karlosa Kruma, koji je svedočio da je ilegalnu prodaju oružja odobravao lično Pinoče.

Bivši predsednik Argentine Karlos Menem je prošle godine oslobođen navoda za umešanost u ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj, dodaje BBC.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.