Čez i Mol zajedno do novih elektrana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čez" i "Mol" zajedno do novih elektrana

BUDIMPEŠTA - Češka energetska kompanija ČEZ i mađarski naftna i gasna gurpacija MOL osnovale su zajedničko preduzeće za izgradnju elektrana na gas u srednjoj Evropi, sa početnim kapitalom od 8,3 miliona evra, saopšteno je danas iz MOL-a.

Osnivanje preduzeća već su odobrili Evropska komisija i antimonopolski uredi obe zemlje.

Prvi projekat zajedničkog preduzeća biće, prema ranijim informacijama, izgradnja dve elektrane na zemni gas u rafineriji "Slovnaft" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Bratislavi, i u Mađarskoj u rafineriji "Dufi - Sazhalombata", u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijarde evra. Preduzeće će tražiti pogodne prilike za slične projekte u Mađarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji, objavila je agencija ČTK.

Dve firme su se krajem prošle godine sporazumele, da ČEZ preuzme sedam odsto akcija MOL-a za oko 11 milijardi čeških kruna (480 miliona evra), a transakcija je obavljena tokom januara ove godine. Prodajom svojih akcija češkoj grupaciji, mađarski koncern, nastoji da spreči neprijateljsko preuzimanje austrijske firme OMV , koja već ima u vlasništvu petinu MOL-a.

ČEZ i MOL su među najvećim energetskim kompanijama u srednjoj i istočnoj Evropi.

Njihov obim prometa zajedno dostiže pola biliona kruna, odnosno 21,8 milijardi evra, pri čemu je ČEZ lane, prema nekonsolidovanim ekonomskim rezultatima, imao dobit od 42,8 milijardi kruna (1,8 milijardi evra), a MOL oko 35,5 milijardi kruna (1,5 milijardi evra).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.