Četvrt veka od plišane revolucije Čeha i Slovaka

Izvor: Studio B, 17.Nov.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrt veka od "plišane revolucije" Čeha i Slovaka

Danas se navršava 25 godina otkako je u bivšoj Česhoslovačkoj izbila čuvena "plišana revolucija" kojom je okončan komunizam, a koja je otpočela mirnim studentskim protestima.

Pobuna protiv represivnog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj otpočela je nedelju dana posle pada Berlinskog zida, a komunističko rukovodstvo oborio je pokret čiji je suočnivač bio disident Vaclav Havel, u revoluciji koja je postala poznata kao "plišana" zbog toga što je protekla bez primene >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nasilja.

Komunistička vlada je pala u decembru iste godine, a Havel je izabran za predsednika zemlje, navodi AFP.

Na današnji dan pre 25 godina, hiljade univerzitetskih studenata okupilo se u prestonici Čehoslovačke, Pragu, radi mirnih demonstrancija u znak obeležavanja Međunarodnog dana studenata, podseća Bi-Bi-Si.

Tada nisu ni slutili da će njihovi protesti izazvati značajne događaje koji će, zapravo, okončati vladavinu komunizma u zemlji samo 10 dana kasnije.

Ove mirne studentske demonstracije održane 17. novembra 1989, koje su se završile brutalnim nasiljem u centru Praga kada je policija blokirala ulice i pretukla demonstrante, dovele su do niza narodnih protesta u okviru "plišane revolucije", koji su gotovo svakodnevno organizovani u čehoslovačkim gradovima.

Diskreditovana i nemoćna pred zahtevima demonstranata, vlada je morala da prizna poraz i povuče se.

Revolucija je kulminirala postavljanjem prve nekomunističke vlade posle više od četiri decenije i izborom Havela za predsednika.

Tokom ove tranzicije vlasti bez nasilja, nije izgubljen ni jedan jedini život.

Ipak, "plišana revolucija" ne bi bila moguća da nije bilo dramatičnog razvoja događaja u drugim zemljama komunističkog bloka, pre svega pada Berlinskog zida 9. novembra u susednoj Istočnoj Nemačkoj, koji je mnogim Čehoslovacima ulio nadu u moguće promene i u njihovoj zemlji.

Uz "plišanu revoluciju" išao je i "plišani razvod" - sporazumni raspad Čehoslovačke, koji je stupio na snagu 1. januara 1993, a federalna država se, samoopredeljenjem, podelila na Češku Republiku i Slovačku.

Nema sumnje da su posledice dramatičih događaja iz 1989. izveli Česhoslovačku na put demokratije, uz ukidanje ograničenja medija, slobode govora i putovanja.

Nova, demokratska vlada liberalizovala je zakon kako u političkom smislu tako i što se tiče ekonomije, stvarajući otvoreno i slobodno društvo.

Međutim, nedavno sprovedeno istraživanje pokazuje da 60 odsto Čeha čezne za povratkom na komunizam, dok i u Slovačkoj vlada slično razočaranje aktuelnom vladom i njenom politikom.

Bez obzira na to, većina građana bivše federacije sa nostalgijom se seća euforije iz 1989, a mlađe generacije su, uglavnom, i te kako svesne značaja "plišane revolucije", zaključuje Bi-Bi-Si.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.