Izvor: Blic, Srna, 10.Feb.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvoro zatvorenika iz Gvantanama predato Iraku

Četvorica iračkih zatvorenika iz američkog pritvornog centra u zalivu Gvantanamo, na Kubi, predati su iračkim vlastima u Bagdadu, izjavio je danas zvaničnik Crvenog krsta.

"Američke vlasti obavestile su danas Međunarodni komitet Crvenog krsta o transferu četvorice iračkih pritvorenika iz Gvantanama u njihovu zemlju 18. januara", rekao je zvaničnik MKCK u Iraku.

On je dodao da je Crveni krst obišao ove zatvorenike dok su bili u Gvantanamu i da je od iračkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti zatražio informacije o mestu na kome su sada smešteni, kao i dozvolu da ih poseti. Predsednik SAD Barak Obama odlučio je da zatvori pritvorni centar u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi, a njegov potpredsednik Džo Bajden izjavio je pre dva dana da će Vašington zatražiti od ostalih zemalja da prime pritvorenike. Oko 60 od sadašnjih 245 pritvorenika u Gvantanamu mogli bi da budu predati trećim zemljama, jer bi u svojim matičnim državama mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu. Ostalima bi se moglo suditi pred američkim sudovima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Četvorica iz Guantanama predati iračkim vlastima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2009, 23:37

Četiri iračka zatvorenika iz Guantanama predati su iračkim vlastima. Predstavnik međunarodnog Crvenog križa u Bagdadu kazao je da su zatvorenici predati 18. januara, te da je Crveni križ zatražio od iračkih vlasti da ih se obavijesti gdje se zatvore ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.