Četiri pripadnika mirovnih snaga UN ubijena u Centralnoafričkoj Republici

Izvor: BKTV News, 09.Maj.2017, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri pripadnika mirovnih snaga UN ubijena u Centralnoafričkoj Republici

Četiri pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija je ubijeno, a osmoro ranjeno, u zasedi hrišćanske pobunjeničke grupe u Centralnoafričkoj Republici.

Kako prenose mediji, jedan pripadnik mirovnih snaga UN vodi se kao nestao.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je u razmeni vatre poginulo i osam pobunjeničkih boraca, a misija UN saopštila je da su preostali naoružani napadači pobegli u šumu.

Dižarik je dodao da je misija UN poslala helikopter >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i dodatne vojnike da obezbede mesto napada, udaljeno oko 470 kilometara od glavnog grada Banguija, i da nastave potragu za nestalim pripadnikom misije.

Naveo je da su svi ubijeni i ranjeni pripadnici UN bili iz Kambodže i Maroka i da su UN u kontaktu sa zvaničnicima Vlade Centralnoafričke Republike "kako bi osigurali da napadači budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde".

Premijer Kambodže Hun Sen rekao je da su građani te zemlje bili u inženjerskoj jedinici koja je radila na izgradnji puteva, mostova i drugih infrastrukturnih objekata i da je do napada došlo kad su se oni vraćali u bazu, u pratnji vojnika iz Maroka.

Spirala sektaškog nasilja pogađa tu afričku zemlju od 2013. godine, kada su muslimanski pobunjenici zbacili hrišćanskog predsednika.

UN su 2014. godine u Centralnoafričku Republiku poslale mirovnu misiju, u kojoj je sada više od 12.000 vojnika koji štite civile od nasilja između hrišćanskih i muslimanskih grupa. Oko 890.000 ljudi napustilo je domove od početka konflikta, prema podacima UN.

Poslednji talas borbi počeo je u februaru, a organizacija Hjuman rajts voč saopštila je prošle nedelje da je od tada ubijeno najmanje 45 osoba i da je 11.000 raseljeno usled napada naoružanih grupa.

Alarmantno upozorenje Anonimusa: Treći svetski rat počinje sledeće godine, ovo je pravi razlog! (VIDEO)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.