Četiri dečaka spasena iz pećine na Tajlandu, sutra nastavak akcije

Izvor: RTS, 08.Jul.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri dečaka spasena iz pećine na Tajlandu, sutra nastavak akcije

Iz pećine na Tajlandu spasena su četiri od 12 dečaka. Timu od čak 90 spasilaca je potrebno oko 10 sati da se pripreme za novu operaciju, tako da će sutra ujutru ponovo krenuti u akciju. Dva ronioca prate po jednog dečaka, a rone zajedno i imaju kanap koji služi kao vodilja.

16.25 – Zvaničnici navode da su spasena četiri, a ne šest dečaka kako su javili mediji (Rojters). U ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ujutru će biti nastavljena akcija.
15.50 – U akciju spasavanja uključeno je 90 ronilaca, od kojih su 50 stranci. Potrebno je deset sati da se pripreme za novu operaciju.
14.45 – Spasena još četiri dečaka, javlja Rojters. Akcija teče brže nego što se očekivalo jer se nivo vode dodatno spustio, pa je duža ruta kojom se hoda, nego što je bilo predviđeno, objašnjavaju tajlandski novinari. 

14.35 – Očekuje se da uskoro još četiri dečaka budu na bezbednom, kaže lokalni komandir. Prva dva dečaka su helikopterom prebačena u bolnicu.
13.45 – Tajlandski zvaničnik navodi da su zasad iz pećine izvučena dva dečaka, javlja Rojters.
13.35 – Dečaci bi trebalo da budu izvučeni u grupama: U prvoj grupi biće četiri dečaka, dok će u ostalim grupama biti po tri dečaka, a trener će biti izbavljen sa poslednjom grupom.

13.00 – Svaki dečak će biti u pratnji dva spasioca. U potpunom mraku moraće naizmenično da hodaju, da rone i da se penju, piše Bi-Bi-Si. U jednom trenutku, zbog uskog prolaza, biće primorani da skinu boce sa kiseonikom, kako bi mogli da se provuku.
U 10 časova po lokalnom vremenu (5.00 u Srbiji) počela je akcija spasavanja dečaka iz pećine na Tajlandu. Prva dva dečaka spasena su oko 17.40 časova, a sat vremena kasnije još dva. Rojters je prethodno javio da je spaseno šest dečaka, ali su zvaničnici to demantovali.
Komandir akcije Narongsak Osatanakorn rekao je da bi spasavanje moglo da traje od dva do četiri dana. Naveo je da su dečaci i njihov trener fizički spremni i mentalno odlučni za izvlačenje iz pećine. 
U akciji učestvuje 90 ronilaca, od kojih su 50 stranci. Njima je potrebno oko 10 sati da se pripreme za novu operaciju, tako da će sutra ujutru ponovo da krenu do pećine gde se trenutno nalazi osam dečaka i trener.
Bi-Bi-Si je, inače, objavio plan akcije. Ronioci su opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nose kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca prate po jednog dečaka, a rone zajedno i imaju kanap koji služi kao vodilja.
Kada prilaze izuzetno uskim delovima pećine, ronioci sa leđa skidaju kanistere sa kiseonikom, potom vode dečake kroz uske prolaze i zatim zajedno nastavljaju dalje, sve dok ne dođu do pećinske prostorije od koje mogu da odšetaju do izlaza.

Vlada Tajlanda kaže da ovakav plan dozvoljava da se spasavanje izvrši brzo i bez korišćenja velikog broja resursa, ali dodaju da je opasan jer zahteva izuzetne sposobnosti ronilaca. Od dečaka se u ovom slučaju zahteva da budu mentalno rešeni i da nikako ne paniče.
Dečaci su podeljeni u četiri grupe. U prvoj grupi su bila četiri dečaka, dok će u ostalim grupama biti po tri dečaka, a trener će biti izbavljen sa poslednjom grupom.
Komandir kaže za AP da je spremno 13 ambulantnih kola i dva helikoptera na dve različite lokacije.
Narongsak je takođe naglasio da je akcija započeta jer je nivo vode u pećini optimalan.

Juče je zvanično počela sezona monsuna na Tajlandu, koja traje do oktobra. Dečaci se u pećini nalaze od 23. juna.
Dečaci od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener su otišli u pećinu, koja je na granici sa Mjanmarom, kako bi je istražili i proslavili rođendan jednog od njih. Od tada su u pećini u koju je voda neprestano nadolazila i nisu mogli da se vrate.
Zahvaljujući jakim pumpama nivo vode se smanjio, omogućeno je dovoljno kiseonika a ronioci su im dostavili hranu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcija spasavanja dečaka iz pećine, "imamo dve prepreke"

Izvor: B92, 08.Jul.2018

Akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu započela je oko 10 h po lokalnom vemenu, javljaju svetski mediji...Spasioci su ušli u pećinu, a prethodno je evakuisano sve osoblje osim spasilaca, lekara i obezbeđenja, javlja BBC...Akciju će sprovesti 23 ronilaca, među kojima...

Nastavak na B92...

Počelo spasavanje 12 dečaka iz pećine na Tajlandu, zarobljeni već dve nedelje

Izvor: Radio 021, 08.Jul.2018

Akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu započela je oko 10 časova po lokalnom vemenu, javljaju svetski mediji...Spasioci su ušli u pećinu, a prethodno je evakuisano sve osoblje osim spasilaca, lekara i obezbeđenja, javlja BBC. Akciju će sprovesti 13 ronilaca, osam...

Nastavak na Radio 021...

DAN D Nestaje kiseonika u poplavljenoj pećini, spasioci POKRENULI AKCIJU izvlačenja zarobljenih dečaka (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 08.Jul.2018

Akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu započela je oko 10 časova po lokalnom vemenu, javljaju svetski mediji. Očekuje se da kasnije u toku dana bude izvučen prvi dečak, ali nije poznato da li će danas biti svi izvedeni na površinu.

Nastavak na Blic...

Spasavanje dječaka na Tajlandu moglo bi trajati i do četiri dana

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jul.2018

BANGKOK - Spasavanje 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine na sjeveru Tajlanda, koje je danas počelo, moglo bi da traje dva do četiri dana, javljaju agencije...General major tajlandske vojske Čalongčaj Čajakam izjavio je da bi za izvlačenje sve trinaestorice, u zavisnosti od uslova u djelimično...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.