Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češkoj ne smeta američki radar

Prag, Varšava -- Šef češke diplomatije izjavio je da mu ne bi smetalo ako bi radar američkog antiraketnog štita u Češkoj bio uperen protiv Rusije.

"Meni to ne bi smetalo. Rusima bi smetalo. Zašto bi to meni trebalo da smeta? Znamo teoretski da ruski radari pokrivaju našu teritoriju i mi se zbog toga ne nerviramo", kazao je knez Karel Švarcenberg u intervjuu češkom dnevniku "Hospodaržske novini".

"Govorim o stavu Rusa da oni mogu da nas posmatraju, a smetalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi im ako bi neki radar od nas provirio kod njih. A ja se pitam zašto", zapitao je šef češke diplomatije.

Češko Ministarstvo inostranih poslova kategorično je odbacilo upozorenja ruskih generala da bi eventualne ispaljene rakete presretača iz Poljske protiv iranskih projektila, usmerene pomoću radara u Cceškoj, ruska protivraketna odbrana mogla pogrešno da protumači kao napad na Rusiju i zabunom pošalje na Poljsku i Češku svoje rakete.

"Jezik ruskih generala je neprihvatljiv, u demokratskom svetu čak i nezamisliv", rekla je portparol MIP-a Zuzana Opletalova.

"Kada sam čuo reči ruskog generala o automatskoj reakciji, to je u meni izazvalo sećanja na najgora vremena", reagovao je i poljski premijer Donald Tusk i naglasio da nijedan ruski general neće uticati na poljsko- američke pregovore o razmeštanju američkog antiraketnog štita u Poljskoj.

Šef poljske diplomatije Radoslav Ssikorski potvrdio je da će Varšava pažljivo saslušati argumente Rusije protiv evropske baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj i Cceškoj, ali da će konačnu odluku Poljska doneti samostalno.

Načelnik Generalštaba ruske armije, general Jurij Balujevski u subotu je na konferenciji za novinare upozorio da je ruski protivraketni sistem toliko automatizovan da bi start rakete iz baze u Poljskoj mogao da bude pogrešno procenjen kao napad i da izazove uzvratni udarac iz Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.