Češki šef države osudio drskost Moskve u vezi događaja iz 1968.

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki šef države osudio drskost Moskve u vezi događaja iz 1968.

Češki predsednik Miloš Zeman osudio je danas "drskost" Kremlja koji je protestovao zbog odluke Praga da godišnjicu sovjetske invazije Čehoslovačke 1968. proglasi "danom sećanja na žrtve".

Zemanove izjave su iznenađenje jer je on levičar i poznat je više po svojim proruskim stavovima.

Početkom decembra češki poslanici su izglasali nacrt zakona kojim se 21. avgust proglašava "danom sećanja na invaziju i okupaciju snaga Varšavskog pakta". Zeman je promovisao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << novi zakon 13. decembra.

Pet dana kasnije rusko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo "duboko razočaranje" ocenivši da taj zakon "ne doprinosi uspešnoj bilateralnoj saradnji".

Prema Moskvi on je suprotan sporazumu o saradnji iz 1993. u kome se izražava želja da se "okrene list totalitarnoj prošlosti vezanoj za neprihvatljivu upotrebu sile protiv Čehoslovačke 1968. godine".

U intervjuu objavljenom preko njegovog internet sajta Zeman je danas rekao da ruski komentari predstavljaju "potpunu drskost".

"Odavno sam prihvatio poziv predsednika Vladimira Putina na 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu (2020). Sada se pitam da li treba tamo da idem", rekao je šef države koji je ranije prisustvovao vojnim paradama u Moskvi. "Mogu da odem i kažem Rusima, možda bi želeli da okrenete list i prestanete da se sećate te godišnjice" dodao je on.

Zeman je ušao u Komunističku partiju Čehoslovačke 1968. i bio je izbačen dve godine kasnije jer nije odobravao sovjetsku okupaciju.

Prag i Moskva su nedavno razmenili kritike kada je u jednom kvartu u Pragu uklonjena statua sovjetskog maršala Ivana Koneva koji je za Ruse heroj u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zeman: "Potpuna drskost" Kremlja, Putin me zvao, ali...

Izvor: B92, 27.Dec.2019

Miloš Zeman je osudio "drskost" Kremlja da protestuje zbog odluke Praga da godišnjicu sovjetske invazije Čehoslovačke 1968. proglasi "danom sećanja na žrtve"...Zemanove izjave su iznenađenje jer je on levičar i poznat je više po svojim proruskim stavovima...Početkom decembra češki poslanici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.