Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka zvanično odobrila SAD da instalira antiraketni štit

PRAG - Češka vlada zvanično je danas odobrila sporazum o raspoređivanju dela novog američkog antiraketnog štita na svojoj teritoriji, saopštio je češki premijer Mirek Topolanek posle sastanka vlade u Teplicama. Reč je o radarskoj stanici koja će biti smeštena u Češkoj.

Parlament treba da ratifikuje sporazum, koji bi češki i američki predstavnici trebalo da potpišu u junu ili u julu. Takođe treba da se postigne dogovor o statusu američkih vojnika koji će opsluživati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radarsku bazu, javile su agencije pozivajući se na nacionalnu novinsku agenciju ČTK.

Drugi deo tog američkog antiraketnog štita, koji obuhvata bateriju sa 10 raketa presretača, bio bi smešten u Poljskoj. Pregovori o tome su u toku.

Razlog koji Vašington navodi za uspostavljanje novog odbrambenog sistema, čiji se jedan kraj nalazi u Evropi, je eventualni napad zemalja kao što je Iran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.