Izvor: Blic, 14.Nov.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka slavi 20 godina "Plišane revolucije"

Nekadašnji vođa češke "Plišane revolucije" iz novembra 1989. godine, koja ga je iznela na čelo države, Vaclav Havel, slavi danas 20. godišnjicu pada komunizma - velikim koncertom i debatom o padu gvozdene zavese.

Za tu proslavu tri dana pred godišnjicu izbijanja "Plišane revolucije", čiji je neposredni povod bila brutalna intervencija policije protiv dozovoljenog studentskog marša 17. novembra na Narodnom bulevaru u Pragu, Havel je pozajmio jednu od parola 'plišanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << revolucionara': "Već je tu!".

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu u debati nazvanoj "Sloboda i njeni neprijatelji" kojom počinje proslava, učestvuju uz Havela i brojne strane zvanice.

Između ostalih bivši šef Stejt departmenta Madlen Olbrajt, slavni poljski disident Adam Mihnjik, britanski dramski pisac Tom Stopard, istoričar Timoti Garton Eš a popodne će Olbrajtova nastupiti u ulozi moderatora debate sa studentima.

Vrhunac proslave je veliki koncert u Havelovom centru Praška raskrsnica u jednoj adaptiranoj crkvi u centru Praga.

Havelov poziv da zajedno sa Česima na koncertu proslave 20. godina života u demokratiji i slobodi prihvatili su Džoan Baez, Lu Rid, Suzan Vega i slavna operska diva Rene Fleming koju će pratiti Praška filharmonija pod dirigentskom palicom Jiržija Bjelohlaveka.

Česima će sa koncerta posebnu poruku uputiti i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, kome su mase Pražana u tada još komunističkoj Čehoslovačkoj aprila 1989. godine skandirale "Gorbi, ostani nam ovde", američki predsednik Barak Obama ili pevač Mik Džeger.

Česi u najnovijim prigodnim anketama na plišanu revoluciju i pad komunističkog režima koji je počeo među poslednjima u istočnoj Evropi, tek 17. novembra 1989. godine, gledaju kao na najvažniji dogogađaj njihove savremene istorije.

Tokom poslednje decenije za 14 odsto porastao je broj Čeha kojima je drago što je stari režim pao i danas 69 odsto Čeha pozdravlja promene koje je plišana revolucija donela i kategorično tvrdi: vredelo je.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.