Izvor: B92, 29.Okt.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka se ne slaže sa izveštajem o pedofiliji

Prag -- Češka je odbacila najnoviji izveštaj UNICEF u kom se od Češke i Nemačke traži da spreče prostituciju dece u češko-nemačkom pograničju. Izveštaj pod nazivom "Deca na ulici" koji je sastavila nemačka podružnica UNICEF tvrdi da je češko-nemačko pograničje postalo raj za nemačke, austrijske i italijanske pedofile. Autori izveštaja su od 1996. pratili 500 maloletnih prostitutki, sakupili 200 razgovora i došli do zaključka da vrlo često roditelji teraju svoju decu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na prostituciju, za prosečnu "tarifu" od 25 evra. U češko-nemačko pograničje trgovci belim robljem dovode i decu iz Slovačke, Moldavije, Litvanije i Belorusije, tvrde autori izveštaja.

Češki premijer Vladimir Špidla izjavio je da se izveštaj ne zasniva na realnim i istinitim informacijama, ali je naglasio da prostitucija dece predstavlja veliko zlo i da Češka nastoji da zaštiti prava dece. U Češkoj je nedavno izvršena najveća racija u istoriji zemlje, kada je 4.000 policajaca proverilo 400 javnih kuća i noćnih klubova. U operaciji "Fantin", prema saopštenju ministra unutrašnjih poslova Stanjislava Grosa, policija nije našla nikakve naznake dečije prostitucije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.