Češka ostala bez Vlade

Izvor: B92, 25.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka ostala bez Vlade

Prag, Pariz -- Poslanički dom češkog parlamenta izglasao je u utorak, posle burne četvoročasovne debate, nepoverenje vladi premijera Mireka Topolaneka.

Za nepoverenje Vladi, usred češkog predsedavanja Evropskoj uniji, glasao je 101 poslanik, dok je protiv bilo 96 poslanika Donjeg doma, koji ima ukupno 200 članova. "Primam to k znanju i ponašaću se u skladu s Ustavom", kazao je posle glasanja premijer Topolanek. Evropska komisija nije zabrinuta.

Ovaj, peti pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opozicije da Poslanički dom Vladi uskrati poverenje uspeo je zahvaljujući glasovima prebega iz vladajuće koalicije, ali i poslanika vladajuće Građanske demokratske stranke.

Paradoksalno, oborili su je i oni Vladini poslanici koji su smatrali da je Vlada suviše radikalna i oni koji veruju da su Topolanekovi građanski demokrati izdali svoj program jer Vlada ne sprovodi istinske reforme.

Tokom raprave ocenjeno je da je Vlada "evro-sramotna" jer nema jasan stav prema EU i nije u stanju da izdejstvuje ratifikaciju Lisabonskog sporazuma.

Takođe je ocenjeno da Vlada nije u stanju da se efikasno suoči sa posledicama globalne ekonomske krize.

Topolanek je pre toga pohvalio Vladu što je uspela da sprovede najdublje reforme od početka tranzicije, a takođe i što Češka uspešno izlazi na kraj s predsedavanjem EU, iako je Prag na čelu Unije među starim članicama EU dočekan vrlo skeptično.

EU: Pad Vlade neće ugroziti češko predsedavanje

Evropska komisija veruje da pad Topolanekove vlade neće ugroziti predsedavanje Češke Evropskoj uniji.

"Komisija je uverena da će nacionalni ustavni zakoni omogućiti Češkoj da nastavi rukovođenje Savetom EU jednako efikasno kao što je činila do sada", prenose saopštenje Evropske komisije češki mediji.

Evropska komisija je dodala da je uverena da će Češka uspeti da reši svoja unutrašnja pitanja "na način koji će garantovati da češko predsedništvo funkcioniše kako treba".

Kušner zabrinut

Predsedavanje Češke Evropskoj uniji je "ugroženo" zbog političke krize u toj zemlji, ocenio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

"Predsedništvo je malo ugroženo glasanjem skupštine u Pragu protiv premijera Mireka Topolaneka", rekao je Kušner.

On je ocenio da će time "još jednom biti ugrožena" nastojanja da se ratifikuje Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija, podsetivši da su Češka i Irska jedine zemlje "dvadesetsedmorice" koje nisu ratifikovale taj dokument.

Kušner je rekao da je "zabrinut" zbog te situacije i naveo da Prag može da računa na podršku Francuske od koje je Češka preuzela predsedavanje Uniji.

"Želimo da pomognemo našim češkim prijateljima u ovom periodu. Predsedavanje EU već samo po sebi nije lako... a sada je još i ugroženo", rekao je šef francuske diplomatije.

Kušner je takođe rekao da je zabrinut što su se u ovoj političkoj krizi još više utvrdile pozicije češkog predsednika Vaclava Klausa "čiji stavove o Evropi su nam poznati" u aluziji na to što je on evroskeptik i što se protivi Lisabonskom sporazumu.

On je rekao da neće pratiti francuskog predsednika Nikolu Sarkozija u poseti Africi da bi mogao da prisustvuje u petak i subotu sastanku ministara spoljnih poslova EU u Češkoj.

"Mislim da je naročito važno da podržimo naše češke prijatelje u ovom trenutku", rekao je Kušner.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskraćeno poverenje zbog „evrosramote“

Izvor: Danas, 25.Mar.2009

Poslanički dom češkog parlamenta izglasao je juče posle burne četvoročasovne debate nepoverenje vladi premijera Mireka Topolaneka. Za nepoverenje vladi glasao je 101 poslanik, dok je protiv bilo 96 poslanika donjeg doma koji ima ukupno 200 članova. „Primam to k znanju i ponašaću se u skladu...

Nastavak na Danas...

Uzroci i posljedice pada češke Vlade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2009

Zastupnički dom Češkog parlamenta izglasao je sinoć, nakon burne četvorosatne debate nepovjerenje Vladi premijera Mireka Topolaneka. Za je glasao 101 poslanik, dok je protiv bilo 96.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Topolanek ostaje premijer do kraja juna

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 10:37

Češki parlament u utorak je izglasao nepoverenje vladi premijera Mireka Topolaneka, uz 101 glas za i 96 protiv. Pad vlade desnog centra, koja je od formiranja početkom 2007. preživela čak četiri glasanja o nepoverenju, nije bio toliko neočekivan, ali je došao u najgorem mogućem trenutku - usred...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.