Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU

Izvor: B92, 02.Apr.2020, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU"

Evropski sud pravde presudio je danas da su Češka, Mađarska i Poljska prekršile zakon EU odbijanjem da se pridržavaju programa izbegličkih kvota.

Program je pokrenut nakon što je više od milion migranata ušlo u EU, uglavnom bežeći od rata u Siriji i Iraku.

U hitnom postupku 2015. godine, države članice EU su se saglasile da presele oko 160.000 izbeglica iz Italije i Grčke, koje su bile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodjene velikim prilivom migranata. Pet godina kasnije, Grčka se i dalje bori da preuzme teret, a hiljade ljudi se i dalje nalazi u veoma lošim uslovima na grčkim ostrvima. Odluka o "privremenom preseljenju" donesena je glasanjem koje je zahtevalo dvotrećinsku većinu zemalja članica EU, kojih je tada bilo 28. Češka, Madjarska i Poljska bile su medju malom grupom država koje su glasale protiv. Na kraju je preseljeno samo oko 40.000 izbeglica. Češka, Madjarska i Poljska nisu preuzele brigu skoro ni o jednoj izbeglici tokom dve godine kada je program bio u funkciji. Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore. Evropski sud pravde je u svojoj presudi rekao da "odbijanjem da se povinuju privremenim mehanizmima za preseljenje podnosilaca zahteva za medjunarodnu zaštitu Poljska, Madjarska i Češka nisu ispunile svoje obaveze prema zakonu Evropske unije". Tri države su tvrdile da su za osiguranje javne bezbednosti odgovorne same države EU, a ne komisija, koja je sastavila šemu kvota i izvela zemlje pred sud. Medjutim, Sud EU sa sedištem u Luksemburgu saopštio je da se "ne mogu osloniti ni na svoje odgovornosti koje se tiču održavanja javnog reda i mira i očuvanje unutrašnje bezbednosti, niti na navodno loše funkcionisanje mehanizma za preseljenje kako bi se izbeglo sprovodjenje tog mehanizma". Odbijanje država da učestvuju u podeli opterećenja i pomognu partnerima u nevolji izazvalo je jednu od najvećih političkih kriza u EU. Pitanje migracije otvorio je novi rezervoar glasova na izborima za krajnje desne stranke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.