Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Lustracija i Lenjin

Prag -- U Češkoj traje rasprava o tome da li je toj zemlji potrebna lustracija za dešavanja u prošlosti.

Tokom današnje žestoke rasprave u Donjem domu o tome da li je Češkoj potreban "Institut pamćenja naroda", koji bi se bavio zločinima iz prošlosti, pre svega komunističke, kakav imaju i Slovačka ili Poljska, neko od gostiju je sa balkona bacio paket papira sa likom Lenjina.

Po glavnoj sali za sednice poslaničkog doma češkog parlamenta danas su lepršali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leci sa slikom vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iliča Lenjina, koje je neko bacio sa balkona za posetioce.

Kada su leci lepršajući pali na stolove i glave poslanika, pokazalo se da je na njima Lenjin, u invalidskim kolicima, pored koga stoji bivši češki premijer i lider socijaldemokrata Jirži Paroubek i bivši ministar zdravstva, sada poslanik iste stranke David Rat.

"Paroubek će sa Komunističkom strankom Češke i Moravske ići protiv svih", upozoravaju anonimni leci.

"Stidljive reči u paroli 'ubij svog komunistu, obezbedićeš svetu mir', protiv kojih smo mi (komunisti) protestovali, izgleda da postaju stvarnost", prokomentarisao je incident predsednik komunističkog poslaničkog kluba Pavel Kovačik, prenose češki mediji.

On je upozorio da su u takvoj atmosferi raspirivanja mržnje komunisti samo prvi na udaru.

"Verujte, mi smo prvi, a slediće socijaldemokrate, možda i zeleni, a možda i plavi (konzervativci premijera Miroslava Topolaneka)", kazao je Kovačik.

Grupa senatora, uz podršku incijative mladih Stop komunizmu pokušava od prošle godine da zakonskim putem zabrani Komunističku partiju, s obrazloženjem da se, za razliku od ostalih komunističkih partija u Istočnoj Evropi, posle pada "gvozdene zavese" jedina nije reformisala u modernu stranku levice.

Na opasnost nereformisanih komunista ta grupa je upozoravala koncertima i medijskim kampanjama, kao i prodajom antikomunističkih suvenira i majica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.