Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Agenti StB-a i dalje tu

Prag -- Nova lustracija 1.800 oficira i funkcionera u češkom MUP-u otkrila da u resoru bezbednosti radi 150 agenata StB.

Ponovnu proveru naredio je ministar unutrašnjih poslova Ivan Langer pošto je u februaru izbio skandal kada se pokazalo da šef češke podružnice Interpola Pavol Mihal ima potvrdu o lustraciji, ali da je na zvaničnom spisku agenata bivše tajne službe.

Provere su otkrile da je svaki 12. funkcioner i oficir, počev od policijaca, preko vatrogasaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do arhiva MUP-a, sarađivao sa zloglasnom komunističkom policijom.

"Moj cilj je da se postepeno od tih ljudi rastanemo. Naravno, postupaćemo u skladu sa Zakonom o radu", rekao je Langer.

Pravnici, međutim, upozoravaju da to neće ići lako, a advokatica Dagmar Raupahova rekla je dnevniku Mlada fronta dnes da bi, ako bi kao razlog za otkaz bila navedena njihova problematična prošlost, mogli da tuže državu.

"Zašto ih je ponovo lustrirao? Prošli su kroz bezbednosne provere. Rasprava šta raditi danas sa agentima StB-a koji su ostali u MUP-u je globalno nerešiva", rekao je novinarima šef parlamentarnog odbora za bezbednost František Bublan.

Češka konzervativna vlada nastoji u pitanju lustracija da se ugleda na susednu Poljsku, gde se armija pod novim ministrom Aleksandrom Ščiglom oslobađa oficira koji su prošli kroz sovjetske škole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.