Izvor: Blic, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena štete

Da li je izračunata cena štete koju je pretrpela Srbija zbog nemanja aviona za gašenje požara, zapuštenosti kanala za navodnjavanje i, najzad, nedovoljnih i nedelotvornih mera u suočavanju sa prirodnim nepogodama u koje se, mirne duše, mogu uvrstiti nepodnošljive vrućine ovoga leta?

Vlasti, naravno, ne mogu biti odgovorne za visoke temperature koje su delom posledica i sve uočljivijih planetarnih klimatskih promena, ali su dužne da učine ono što je u njihovoj moći da se štetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posledice takvih promena preduprede ili umanje. Da vidimo šta su uradile jer se na osnovu dugoročnih meteoroloških prognoza moglo predvideti da će užareni dani dovesti do požara koji se mogu gasiti jedino avionima. Da li su možda kupili ili uzeli u zakup tu vrstu aviona? Nisu. Da li su pročistili zapuštene kanale za navodnjavanje kojima se, u odsustvu padavina, jedino može napajati žedna zemlja. Nisu. Pa šta su tada učinile?

Osim što su izmolile Ruse da priteknu u pomoć jednim avionom, uglavnom se vajkale zbog okrutnosti neba prepuštajući majci prirodi da se sa požarima, sušom i nestašicom vode sama pobrine. Lako je, naravno, reći da smo siromašna zemlja koja nema para za avione, ali je isto tako lako izračunati da je šteta od požara veća od cene koje je za avione trebalo platiti. Mogli bismo, uostalom, uzgred da se zapitamo gde su pare od svojevremeno prodatih kanadera? Nije, najzad, reč samo o odsustvu aviona već i o amaterskim improvizacijama, što svedoči o nečemu mnogo ozbiljnijem: odsustvu bilo kakve strategije koju bi svaka ozbiljnija vlada morala da ima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.