Čeka li nas Armagedon sa Interneta?

Izvor: Vostok.rs, 06.Mar.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka li nas Armagedon sa Interneta?

06.03.2012. -

Armagedon na Internetu ne samo da može da nastupi ne 31. marta, kako obećava Anonimus, već u bilo kom trenutku. Ovih dana generalni inspektor NASE Pol Martin u toku provere organizacije izjavio je da su 2011. godine neutvrđeni hakeri na izvesno vreme imali potpunu funkcionalnu kontrolu nad kompjuterima američke komisičke agenicje. Bi-bi-si konastauje da opasnost i dalje postoji – nisu nađeni svi izabrani linkovi, zato procurivanje inofrmacija ili čak gubitak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kontrole nad objektima NASE može da se pojavi u bilo kom trenutku.

Malo kome je poznato da su napadi na kosmičku agenciju SAD započeli još pre epohe globalnog Interneta. Prvi najglasniji i najpoznatiji upad bio je izvršen 1987. godine. Tada su hakeri dobili dostup mnogim tajnim projetima, št je moglo da uništi dugogodišnji rad hiljada ljudi, seća se istorije napada ekspert za konkuretno izviđanje, profesor Jevgenij Juščuk. Ipak napadi kompjuterskih hakera iz nekog razloga nisu naučili prdstavnike kosmičkog resora SAD da se ozbiljno brane. Čak ni danas oni nisu u stanju da se suprotstave kibernetičkom izviđanju, specijalnom programu koji omogućava da se ogranizuje dugoročno skriveno posmatranje, a u slučaju potrebe preuzimanje ili iskrivljenje podataka – nastavlja temu ekspert u oblasti konkurentskog izviđanja Andrej Masalovič.

Što se tiče NASE, u poslednje dve godine tamo se desilo oko 5000 incidenata, tačnije prekida u radu koji su dovodili do gubitka radne sposobnosti kompjuterskog sitema i nepovredivosti podataka. Bez obzira na to što je NASA ozbiljna organizacija, njen sistem bezbednosti nije bio promišljen od početka. U njemu je pronađen hakerski link koji omogućava ne samo da se sakupljaju podaci, već da se preuzima kontrola, kako bi se upravljalo satelitima ili kako bi se oni spustili u okean.

Sitaucija u NASI nije jedinstvena. Na leto 2011. godine neočekivano se ispostavilo da je italijanska kiberpolicija vršila monitoring ruskih nuklearnih objekata i međunarodnih naftnih projekata. Mnoge druge kompanije koje bi se pozabavile detaljnom proverom svog sitema bezbednosti mogle bi da pronađu mnoštvo hakerskih linkova, upozoravaju eksperti.

U poslednje vreme kompjuterski zlonamernici stalno nanose štetu sajtovima vladinih organizacija. Juče je bio izvršen upad na resurs Ustavnog suda Mađarske i izmenjen je tekst osnovnog zakona zemlje koji je tamo objavljen. Zlonamernici su dodali tamo tačku prema kojoj svi radnici IT-sfere mogu da idu u penziju već sa 32 godine. Pre toga je grupa Anonimus priredila krstaški pohod protiv sajtova EU, NATO, CIA-e, Interpola i država Latinske Amerike. I što su aktivniji slični napadi, to realnije deluju namere da se izvrši Internet Armagedon 31. marta ove godine. Ako hakerima tog dana pođe za rukom da isključe Svetsku mrežu, to preti grandioznom katastrofom, koja će dovesti do destabilizacije u čitavom svetu.

Izvor: Golos Rossii, foto: SXC.hu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.