Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čejni i Gonzales optuženi za zloupotrebu vlasti

HJUSTON - Odlazeći potpredsednik SAD Dik Čejni i bivši glavni tužilac Alberto Gonzales optuženi su zbog zloupotrebe vlasti u vezi sa zatvorenicima u federalnim zatvorima u Teksasu, izvestila je američka televizijska mreža Si-En-En.

Velika porota okruga Vilasi, na jugu Teksasa, u blizini meksičke granice, potvrdila je optužnicu protiv Čejnija zbog investiranja u grupu Vangard, koja navodno ima udela u kompanijama zaduženim za zatvorske centre, potvrdio je okružni pravobranilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Huan Gera.

Porota je prihvatila i optužnicu protiv Gonzalesa, koja tereti bivšeg tužioca da je, dok je bio na toj funkciji, naredio obustavljanje istrage o zloupotrebi vlasti u zatvorima.

Gonzales je bio javni tužilac od 2005. do 2007. godine.

Odluku velike porote, koja se bavi pitanjem da li postoji dovoljno dokaza za suđenje, tek treba da potvrdi sudija, preneo je Rojters.

Porota je saopštila da je donela odluku „s velikom tugom“, ali da nije imala izbora pošto voli svoju zemlju.

Kancelarija američkog potpredsednika odbila je da komentariše izveštaj o optužnici.

„Nismo dobili nikakvu optužnicu. Ne mogu da komentarišem nešto što nisam videla“, rekla je Čejnijeva predstavnica za štampu Megan Mičel.

Sadašnjoj američkoj administraciji ističe mandat 20. januara, prenosi Tanjug.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.