Čečenska jedinica u ofanzivi u Donbasu – Ministarstvo Odbrane

Izvor: Vostok.rs, 31.Maj.2023, 23:09

Čečenska jedinica u ofanzivi u Donbasu – Ministarstvo Odbrane

 Ruske snage sprovode ofanzivne operacije protiv ukrajinskih trupa u oblasti izvan Donjecka u Donbasu, saopštilo je u sredu Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je u saopštenju saopštilo da jurišni odredi ruske 5. motorizovane brigade i jedinice specijalnih snaga Ahmat uspešno napadaju ukrajinske trupe u blizini grada Marinka, oko 30 kilometara zapadno od glavnog grada ruske Donjecke Narodne Republike (DNR). Jedinica Ahmat je deo Nacionalne garde Rusije i smeštena je u Čečenskoj Republici. Ime je dobila po Ahmadu Kadirovu, prvom predsedniku regiona i ocu sadašnjeg lidera Ramzana Kadirova. Izveštaji o uspešnim napadima dolaze nakon što je Kadirov u utorak izjavio da će se čečenske jedinice suočiti sa borbama u DNR, dodajući da se trupe „spremaju za jurišnu akciju“. Ministarstvo je takođe tvrdilo da je Ukrajina izgubila 200 vojnika u oblasti Donjecka, kao i tri oklopna i 12 transportnih vozila, jedno artiljerijsko oruđe i dva višecevna raketna sistema. Ruske snage su takođe uništile poslednji ratni brod ukrajinske mornarice Jurij Olefirenko, navodi se u saopštenju. Desantni brod iz sovjetske ere potopljen je u visokopreciznom udaru u gradu Odesi, tvrdi ministarstvo. Dodaje se da je u poslednja 24 sata ruska protivvazdušna odbrana presrela 12 projektila lansiranih iz raketnih sistema visoke pokretljivosti artiljerije visoke mobilnosti (HIMARS) američke proizvodnje, kao i jednu raketu dugog dometa Storm Šedou koju je isporučila Velika Britanija.   Od početka neprijateljstava u Donbasu 2014. godine, koje je pokrenuo državni udar u Kijevu koji podržava Zapad, grad Marinka je postao grad na prvoj liniji sa jakim ukrajinskim utvrđenjima. Ovu oblast su takođe koristile kijevske trupe da više puta granatiraju civile u Donjecku. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.