Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavez u Iranu

Teheran -- Predsednik Venecuele Ugo Čavez je danas stigao u posetu Iranu, četvrtu u poslednje dve godine, kako bi utvrdio ekonomsku saradnju.

Čavez bi tokom posete, kako je najavljeno u Teheranu, sa iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinežadom trebalo da potpiše više ugovora i načelnih sporazuma iz privrednog sektora. Kako je objavila iranska novinska agencija IRNA, Čavez je u Teheran stigao u društvu nekoliko najviših venecuelanskih zvaničnika, uključujući ministre spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova, industrije, energetike i telekomunikacija.

Iran i Venecuela su u julu zajednički počeli da grade petrohemijski kompleks u Iranu, u kojem imaju udeo od 51, odnosno 49 odsto, i još jedan petrohemijski kompleks u Venecueli. Ukupna vrednost dva projekta iznosi 1,4 milijarde dolara.

Dve države veruju da će njihovo partnerstvo u sektoru nafte i gasa omogućiti Iranu pristup tržištima Latinske Amerike, dok bi Venecuela trebalo da dobije pristup energetskim tržištima u Aziji, a posebno u Indiji, zemlji u naglom ekonomskom usponu.

Tokom poslednje Čavezove posete Iranu, u julu ove godine, sklopljeno je oko 20 bilateralnih privrednih i trgovinskih sporazuma, dok je od 2001. potpisano više od 180 ugovora u vrednosti od 20 milijardi dolara, objavila je IRNA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.