Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavez predlaže reforme

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čavez predložio paket ustavnih reformi.

Paketom se predlaže ukidanje odredbe o maksimalno dva predsednička mandata, ograničava se autonomija centralne banke i povećava kontrola države. Čavez je pred Kongresom Venecuele, koji kontrolišu njegove pristalice, izneo predlog ustavnih reformi.

Predlažući planove o ustavnim reformama, koje moraju biti odobrene na referendumu, Čavez je rekao da predsednički mandat treba produžiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sedam godina, bez ograničenja o ponovnom izboru. Po sadašnjem ustavu, mandat traje šest godina, a Čavezov drugi mandat, posle kog ne može biti ponovo izabran, ističe 2012.

Čavez je rekao da te promene ustava nemaju za cilj nečije ustoličenje. "To je samo mogućnost, mogućnost koja zavisi od mnogo promenjivih", kaže on.

Čavez je rekao i da bi Vlada trebalo da ima mogućnost da kontroliše imovinu privatnih kompanija i predložio stvaranje novog oblika kooperativne svojine.

On je predložio i ukidanje autonomije centralne banke, što će izvršnoj vlasti omogućiti pristup milijardama dolara iz rezervi.

Čavez je u govoru koji je počeo primedbama o tranziciji u "novo društvo" predložio i promene koje bi Vladi omogućile veću kontrolu nad državom i lokalnom administracijom.

On je rekao i da bi radno vreme trebalo da traje šest sati i predložio obezbeđivanje socijalnog osiguranja i za neprijavljene radnike, poput vozača taksija i uličnih prodavaca, kao deo kampanje za socijalizam XXI veka.

"To je suštinska reforma. Započinjemo novu eru, sada idemo pravo ka socijalizmu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.