Izvor: B92, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavez napao Bušov plan

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čavez kritikovao plan predsednika SAD Džordža Buša o zameni benzina etanolom.

Kubanski vođa Fidel Kastro nedavno je Bušov etanolski projekt nazvao "genocidnim" planom koji će raširiti glad u svetu. S druge strane, Brazilija se slaže s Vašingtonom da treba podstaći svetsku upotrebu etanola.

SAD proizvode etanol iz kukuruza, dok Brazilici gorivo dobijaju iz šećerne trske. Dve zemlje planiraju da svoje proizvode promovišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zemljama u razvoju.

"Zamena potrošnje benzina etanolom proizvedenim od kukuruza je ludilo", rekao je Čavez u govoru u Karakasu, u društvu kubanskih zvaničnika. "Da bi se proizveo etanol neophodan da zameni benzin samo u SAD, trebalo bi kukuruzom zasejati gotovo svu obradivu zemlju ovog kontinenta", kaže on.

Kao i Kastro, Čavez tvrdi da je gajenje kukuruza i šećerne trske za produkciju goriva traćenje obradive zemlje koja bi umesto toga mogla da daje hranu.

Etanol je postao privlačno alternativno gorivo zbog rasta cena nafte, pa je čak i Venecula, koja učestvuje s devet odsto u ukupom uvozu nafte u SAD, promovisala etanol kao zamenu za olovne aditive benzinu.

Čavez sada poziva latinoameričke zemlje da se okanu etanola i umesto toga oslone na naftu i gas Venecuele. "Latinska Amerika ne treba da brine oko zadovoljenja svojih energetskih potreba, jer su sva neophodna nafta i gas ovde u Venecueli", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.