Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavez nacionalizuje strane pogone

Bogota -- Predsednik Venecuele Ugo Čavez dekretom preuzeo petrolejske pogone u vlasništvu stranih firmi u naftonosnoj oblasti Orinoko.

Čavez je ranije objavio nameru vlade da do 1. maja preuzme većinsko vlasništvo u pogonima prerade nafte koje vode Britiš Petroleum, Ekson Mobil, Ševron, KonokoFilips, Total i Stejtojl. Prema dekretu Čaveza, nacionalizacijom će državna kompanija Petroleos de Venezuela preuzeti najmaje 60 odsto udela u ovim projektima.

"Do 1. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maja ćemo zauzeti ova polja i naša zastava će se vijoriti na njima," poručio je Čavez naciji preko radija.

Čavez nije ulazio u pojedinosti kako će vlada platiti za svoj uvećani udeo u projektima u koje su strane kompanije, kako se ceni, uložile nekih 17 milijardi dolara.

Vlada je platila pristojna obeštećenja strancima tokom proteklih sedmica za nacionalizacije u drugim delatnostima, ali je reč o imovini daleko manje vrednosti od petrolejskog sektora.

Projekti u oblasti Orinoka su jedini proizvodni pogoni u zemlji pod privatnom kotrolom koje je Čavez nazvao "ponižavajućim". Ali, dodao je da Venecuela ne želi da "kompanije odu, već samo da budu manjinski partneri".

Čavez, koji je od Kongresa dobio specijalna ovlašćenja da 18 meseci dekretima izdaje zakone, kaže da je nacionalizacija neophodna da bi vlada preuzela kontrolu nad sektorima od "strateške" važnosti za interese Venecuele.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.