Izvor: Blic, 17.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves optužio Kolumbiju i SAD da kuju zaveru da ga ubiju

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves dodatno je danas zaoštrio ionako zategnute odnose Karakasa i Bogote, optuživši Kolumbiju i njenog saveznika SAD da kuju zaveru da ga ubiju.



"U Bogoti ima američkih zvaničnika i kolumbijskih vojnih zvaničnika koji kuju zaveru protiv Venecuele, kuju zaveru da me ubiju, kuju zaveru o započinjanju oružanog konflikta između Kolumbije i Venecuele", rekao je Čaves tokom posete Nikaragvi.

Kolumbijske vlasti su brzo reagovale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtevajući od Čavesa da pokaže poštovanje i obustavi verbalne napade na vladu predsednika Alvara Uribea, koji je najbliži saveznik SAD u Južnoj Americi.

"Kolumbijska vlada poziva predsednika Čavesa da prestane sa napadima na našu zemlju", naveo je šef kolumbijske diplomatije Fernando Arauho i dodao da dijalog može biti ostvaren diplomatskim kanalima.

Čaves, koji je prošle nedelje uspeo da izdejstvuje oslobađanje dve žene koje su više od pet godina provele u zatočeništvu Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), mesecima se sporio sa Uribeom oko uloge posrednika u razmeni talaca za gerilce u kolumbijskim zatvorima.

Iako su Čavesu stizale pohvale posle oslobađanja talaca, čak i saveznici venecuelanskog predsednika, poput Ekvadora, nisu podržali njegovu ideju da FARC bude skinut sa liste terorističkih organizacija, naveo je Rojters. SAD i Evropska unija proglasile su pobunjeničku grupu FARC za terorističku organizaciju koja se bavi krijumčarenjem droge, podsetila je britanska agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.