Čaves kao posrednik

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves kao posrednik

Predsednik Venecuele primiće predstavnike kolumbijske marksističke gerile Fark osmog oktobra – na četrdesetogodišnjicu ubistva Če Gevare

Kolumbijska gerila, Revolucionarne oružane snage Kolumbije (Fark), predložila je da se sa venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom sastane osmog oktobra kako bi se otpočelo sa pregovorima o razmeni 45 talaca za oko pet stotina zatvorenih boraca Farka. Vlada Kolumbije prethodno je odbila Čavesovu ponudu da se sastanak sa gerilcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << održi bilo gde na teritoriji Kolumbije, ali nema ništa protiv da se predsednik Venecuele sa Farkom vidi na svom terenu.

Portparol Farka Raul Režes, jedan od komandanata centralnog komiteta marksističke gerile koja broji oko sedamnaest hiljada do zuba naoružanih vojnika, odaslao je poruku sa ovim predlogom preko video-kasete. Nju je predao kolumbijskoj senatorki Pijedad Kordobi, sa kojom se sreo u zabačenim džunglama na jugu zemlje. Uz predlog da se sastanu u Karakasu, Režes upućuje komplimente venecuelanskom predsedniku, poznatom po najoštrijoj retorici protiv "imperijalističke sile": "Želim da vam čestitam na vašem sjajnom i odgovornom poslu", snimio je Režes.

Datum susreta nije slučajan. On će se, kako je zamišljeno, desiti na četrdesetogodišnjicu smrti Če Gevare, argentinskog legendarnog revolucionara, koji je ubijen u šumama Bolivije kada su ga izdali siromašni seljani za koje se nadao da će biti zahvaćeni socijalističkim žarom. Fark najavljuje da će to biti tek prvi razgovori koji bi trebalo da stvore uslove za "samit" vrhovnog komandanta gerile Manuela Marulanda Velesa, sa gerilskim nazivom Tirofiho, sa čelnikom venecuelanskog juriša na socijalizam 21. veka. Marksistička gerila u Kolumbiji koja je, kako ukazuju mnogi podaci, povezana sa nekim od najokorelijih narkotrafikanata, operiše po neprohodnim džunglama već četrdesetak godina.

Šezdesetak, od oko hiljadu, zarobljenika koje već godinama drži u najtežim uslovima Fark je spreman da zameni za svoje gerilce koji su u kolumbijskim zatvorima. Pet godina je među taocima Farka nekadašnja kandidatkinja za predsednicu Kolumbije francuska državljanka Ingrid Betankur. Nedavno odbegli bivši šef kolumbijske policijske jedinice posvedočio je da je viđao Ingrid u zarobljeništvu, i da su je držali mesecima u lancima, zbog pokušaja bekstva. Sa njom je i njena prijateljica Klara Rohas koja je u zarobljeništvu rodila sina Emanuela. Ne zna se da li je trogodišnji sin bio plod ljubavi ili silovanja, tek odbegli policajac ispričao je da je Ingrid bolesna od hronične žutice, a da Klara Rohas pati zbog toga što joj ne dozvoljavaju da češće bude sa svojim detetom.

Među taocima je, uz političke ličnosti iz Kolumbije, nekoliko Amerikanaca, Libijaca i pojedinaca iz drugih stranih zemalja. Sve njih Fark drži kao dragocene "žetone" za razmenu . Francuski predsednik Nikola Sarkozi najavio je da će uskoro otići u Kolumbiju, a francuska javnost već godinama prati sve detalje oko sudbine zarobljene Betankur.

Pretpostavlja se da će se sastanak sa Čavesom održati u predsedničkoj palati Miraflores u centru Karakasa. Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe, koji tesno sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama, nema ništa protiv toga da se kolega iz susedne zemlje sastane sa gerilom, radi "humanitarnih ciljeva". Ne želi, međutim, da elokventni Čaves obnaroduje sve detalje tih pregovora.

U Karakasu su izvori bliski ministarstvu spoljnih poslova povoljno reagovali na predlog Farka da se preliminarni sastanak održi u venecuelanskoj prestonici. Sam Čaves nije u svom redovnom ćaskanju uživo na TV programu "Halo, predsedniče" rekao ništa po ovom pitanju. Fokusirao se na početak nove školske godine, o čemu je nekoliko časova razgovarao sa gledaocima i gostima. U nedeljni program je, međutim, pozvao u goste kolumbijskog ambasadora u Venecueli Fernanda Marina. Čaves se zavetovao pred decom iz Kolumbije, koja su u tom udarnom predsedničkom programu izvela folklornu tačku "Zaklinjem se ovoj deci iz Kolumbije da ću uraditi sve što mogu, da pomognem da se oslobode oni koji moraju da budu na slobodi, i da ćemo postići mir i jedinstvo."

I pre šesnaest godina u Karakasu se održala runda "mirovnih pregovora", pod pokroviteljstvom tadašnjeg venecuelanskog predsednika socijaldemokrate Karlosa Andresa Peresa. Druga gerilska grupa, Vojska nacionalnog oslobođenja, bila je tada pozvana u glavni grad susedne zemlje. Posle tri runde pregovora, mirovni proces je prekinut bez rezultata. Nade se sada polažu u harizmatičnog Uga Čavesa.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 20.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.