Čaves: Pomorske vežbe sa Rusijom nisu usmerene protiv drugih zemalja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Pomorske vežbe sa Rusijom nisu usmerene protiv drugih zemalja

KARAKAS - Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je danas da predstojeći pomorski manevri u Karipskom moru njegove zemlje i Rusije nisu usmereni protiv drugih zemalja i ne predstavljaju "povratak u stanje Hladnog rata", kao što to tvrde neki zapadni mediji.

Čaves je, u razgovoru sa stranim novinarima, odlučno odbacio optužbe za navodnu nameru njegove zemlje da postane "novo uporište Hladnog rata u Južnoj Americi".

Ove vežbe su planirane u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okviru saradnje sa Rusijom, kazao je Čaves. On je dodao da Venecuela gradi sopstveni bezbednosni sistem i održava vojne i pomorske manevre sa Brazilom, Francuskom i Holandijom.

"Sada imamo manevre sa Rusijom i to nije nikakva provokacija", istakao je Čaves, dodajući da saradnja Venecuele sa Rusijom u raznim oblastima odgovara novoj realnosti multipolarnog sveta.

Vežbe, koje pomno prate SAD, poklapaju se sa posetom ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Venecueli, od 26. do 27. novembra.

Čaves je rekao da za sada ne zna da li će imati vremena da sa Medvedevom poseti flotu, prenela je agencija Itar-Tas.

Portparol američkog Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je juče da je u redu to što Venecuela i Rusija imaju zajedničku vojnu vežbu, ali i naglasio da će SAD te vežbe "pomno pratiti".

U ovu pomorsku misiju Rusija će poslati nuklearnu krstaricu "Petar Veliki", jedan od najvećih ratnih brodova na svetu. U zajedničkim manevrima učestvovaće 1.150 ruskih i 600 venecuelanskih vojnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čaves: Pomorske vežbe sa Rusijom nisu usmerene protiv SAD

Izvor: Blic, 25.Nov.2008

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izjavio je danas da predstojeći pomorski manevri u Karipskom moru njegove zemlje i Rusije nisu usmereni protiv drugih zemalja i ne predstavljaju "povratak u stanje Hladnog rata", kao što to tvrde neki zapadni mediji...Čaves je, u razgovoru sa stranim novinarima, odlučno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.