Čaves: Džordž Buš želi da me ubije

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Džordž Buš želi da me ubije

Manekenka Naomi Kempbel nedavno je intervjuisala venecuelanskog lidera Uga Čavesa. Dolazak Kempbelove u Venecuelu krajem prošle godine izazvao je veliko interesovanje svetske javnosti, a pojavile su se glasine da između nje i Čavesa postoji i nešto više od puke poslovne saradnje. Prenosimo delove ovog zanimljivog razgovora, koji je u februarskom broju objavio britanski magazin „GQ".

„Stalno slušam da je Ugo Čaves narodni predsednik, pa sam htela da se uverim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da li je to tačno. Znala sam da je moj poduhvat kontroverzan. Nije mi bila namera da donosim sud o Čavesu, niti da se raspitujem za njegove političke poglede. Jednostavno sam otišla da razgovaram sa Ugom Čavesom kao sa čovekom", napisala je manekenka u uvodnom delu intervjua.

Čaves kao latino pevač

Naomi priznaje da je prilikom prvog susreta sa Čavesom bila nervozna, ali dodaje da se levičarski lider i jedan od najglasnijih protivnika američkog predsednika Džordža Buša odmah potrudio da je opusti.

„Počeli smo da razgovaramo i on mi je pokazao svoju biblioteku i slike. Voli i da peva. Da nije postao predsednik, verujem da bi bio uspešan latino pevač. Pokazao mi je pismo koje piše Kristini Kirhner, novoj predsednici Argentine. On se zaista divi ženama i rekao mi je da bi želeo da ga žena nasledi kad mu se završi mandat", kaže Naomi.

Susret sa Penom

Manekenka je postavljala direktna pitanja, a Čaves, poznat po ubojitim komentarima američke politike, ali i humoru, ni ovog puta nije zakazao. Na pitanje Naomi da li misli da Buš želi da ga ubije, Čaves kaže:

„Mislim da hoće. On i njegovi saradnici, pre svega jastrebovi. Morate da imate na umu šta je rekao evanđelista Pet Robinson. On je javno preko televizije izjavio da Čavesa treba ubiti. Uzgred, glumac Šon Pen je rekao da je onog dana kad je čuo da Čavesa treba ubiti odlučio da me upozna."

Čaves je u intervjuu takođe rekao da se veoma dobro oseća kad ode u posetu u Iran ili Irak. Dodao je i da se kad ode u pustinju u Saudijskoj Arabiji „oseća kao Arapin".

- Znate, veoma smo slični: Arapi i mi Latinoamerikanci. U stvari, isti smo! Mi smo mnogo uradili za jačanje OPEK-a. Godine 1999, neposredno pošto sam došao na vlast, nafta je bila oko sedam dolara po barelu. Ali zahvaljujući našoj politici za oporavak OPEK-a, cene ponovo rastu i bliže se stvarnoj vrednosti. U svetu ima mnogo nafte, ali je sve bilo potpuno neorganizovano. Koordinirali smo proizvodnju i cena nafte se oporavila.

Čaves je dodao i da, za razliku od mnogih drugih zemalja, Venecuela ima rezerve nafte koje će crpiti još najmanje stotinu godina.

Pored obaveznih pitanja o Bušu i nafti, manekenka se dotakla i puča 2002. kada je Čaves zbačen s vlasti. On tvrdi da je u taj puč bio umešan poglavar Katoličke crkve:

„Sveštenici, kardinali i biskupi su zaboli nož u leđa Hristu. To su nove Jude, ali odeveni kao biskupi."

Čaves je pričao i o danu kada je trebalo da bude pogubljen i o tome kako ga je spasao vojnik, od koga se i dan-danas ne odvaja.

- Došao je dan kada je trebalo da umrem. Ja nisam supermen. Ja sam ponizan čovek, ljudsko biće, ali se ne plašim. Jedino na šta sam mislio bila je moja porodica. Među zaverenicima je bio i jedan katolički sveštenik, koji me je upitao: 'Kako se osećaš?’ Odgovorio sam mu: 'Ako je došlo moje vreme da umrem, umreću zato što sam odan narodu. Ne plašim se smrti. Već sam se naživeo.’"

Međutim, prema njegovim rečima, njegovi vojnici su prepoznali plaćenike i zaustavili su ih.

„Rekli su: 'To je naš predsednik - ako ćete da ubijete njega, prvo ćete morati da ubijete nas.’ Intervenisali su, a momak koji se prvi pobunio radi za mene do dan-danas. On je moj anđeo čuvar, moj spasilac."

Čaves kaže da od tada ima mnogo veće i sigurnije obezbeđenje. Onda je pitao Naomi da li je katolikinja, na šta mu je ona odgovorila da je hrišćanka.

„Ja sam katolik zato što sam kršten, ali sam zapravo hrišćanin. Volim Hrista. Hrist je najveći revolucionar u istoriji jer je branio narod od moćnika.

Čaves žvaće koku

Čaves je juče priznao da svakodnevno konzumira koku, biljku od koje se pravi kokain. On je rekao da mu Evo Morales, predsednik Bolivije, redovno šalje kokainsku pastu i preporučio je poslanicima u skupštini Venecuele da slede njegov primer. „Žvaćem koku svakog jutra i... vidite kakav sam", izjavio je on u Nacionalnoj skupštini.

Ćaskanje o Putinu, Klintonu i vicevima

Naomi: Kako se opuštate?

Čaves: Volim muziku. Imam ajpod, a ćerka mi je juče kupila zvučnike. Volim i bioskop - sve filmove, i stare i nove, naročito avanturističke i krimiće.

Da li vežbate?

- Idem u salu i trčim.

Da li ste još bliski sa Džimijem Karterom (nobelovcem i bivšim američkim predsednikom

- On mi je prijatelj. Sretali smo se u teškim situacijama i izgradili prijateljstvo. Veoma ga poštujem.

A Bila Klintona?

- Ne, on mi nije prijatelj. Razgovarali smo nekoliko puta, ali nismo prijatelji.

Ko je najelegantniji svetski lider?

- Fidel Kastro, naravno! Uniforma mu je besprekorna. Čizme su mu izglancane, brada uredna.

Da li biste se skinuli do pojasa kao ruski predsednik Vladimir Putin?

- Zašto da ne? Pipnite mi mišiće.

Da li poznajete članice grupe „Spajs grls"?

- Sećam ih se. Ali znam englesku kraljicu Elizabetu II.

Ja je nisam upoznala. Da li je fina?

- Poslao sam joj poklon - novčić s njenim likom.

Morate opet da dođete u London.

- Da li me vi to pozivate? Da li poznajete princa Čarlsa?

Sreli smo se. Poznavala sam princezu Dajanu.

- Sviđa mi se princ. Sad ima novu devojku, Kamilu. Ona nije tako zgodna, zar ne?

Imate smisla za humor...

- Trudim se. Humor je deo života. Da vam ispričam jedan vic o Čavesu, zove se „Crni oblak". Ide ovako: Čaves posle smrti odlazi u raj. Tamo zatiče dva prijatelja. Sveti Petar ih poziva i kaže im: „Pazite da ne dotaknete crni oblak. Čeka vas kazna ako to uradite." Jednoga dana Čaves primeti da mu nema jednog prijatelja. Malo kasnije ipak dolazi, ali s mnogo ružnom ženom. „Dotakao sam crni oblak", kaže mu prijatelj, „a kazna mi je ova velika debela dama." Posle nekog vremena, nema ni drugog Čavesovog prijatelja. A onda se i on pojavljuje s ružnom ženom. „Dodirnuo sam crni oblak", objasni on. Nekoliko dana kasnije, pojavljuje se Čaves sa glumicom Bo Derek. Njegovi prijatelji uskliknuše: „Eto! I na nebu ima praštanja! Ti si dobio Bo Derek iako si Čaves." A na to ona reče: „Ne, ja sam dotakla crni oblak!"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.