Izvor: B92, 09.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čad: Pušteno još četvoro Evropljana

Ndžamena -- Čadske vlasti oslobodile još četiri osobe optužene za umešanost u pokušaj da 103 afrička deteta prebace u Evropu.

Dva španska pilota i stujart prebačeni su avionom u Madrid, pošto je po njih u čadsku prestonicu došao španski državni sekretar za inostrane poslove Bernardino Leon. Maria Teresa Fernandes, zamenik premijera Španije, pozdravila je iz Španije oslobađanje španskih državljana.

Premijer Hose Luis Rodriges Sapatero je oko 20 minuta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre oslobađanja španskih građana razgovarao sa čadskim predsednikom Idirsom Debijem, objavio je španski državni radio, a preneo Rojters.

Zajedno sa Špancima iz zatvora je pušten i belgijski pilot Žak Vilmar (74) međutim on se još nalazi u Čadu jer je imao srčanih problema.

Vilmar se oporavlja u francuskoj vojnoj bazi, izjavio je novinarima njegov advokat.

Belgijsko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je primilo zvaničnu potvrdu da je Vilmar oslobođen i da u Briselu pokušavaju da organizuju njegov transfer u domovinu.

Španska posada i belgijski pilot koji su danas oslobođeni, u drugoj su grupi od ukupno 17 Evropljana pritvorenih krajem oktobra na istoku Čada zbog sumnje da su ilegalno pokušali da prebace u Evropu 103 afrička deteta u organizaciji francuske humanitarne organizacije "Zojina barka".

Čadske vlasti tvrde da ta organizacija nije imala dozvolu da odvede decu van zemlje.

Zvaničnici UN su potvrdili da su u pitanju deca starosti od jedne do 10 godina iz sela na čadsko-sudanskoj granici i da sva imaju barem jednog živog roditelja.

Prošle nedelje oslobođene su stjuardese iz španske letačke ekipe i tri francuska novinara.

Po njih je lično došao francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Ostali članovi španske avioposade su oslobođeni pošto su vlasti u Čadu zaključile, na osnovu svedočenja Erika Bretoa, vođe grupe "Zoine barke", po kome se vidi da je ta organizacija samo unajmila špansku letačku posadu da obavi prevoz dece i da oni nemaju nikakve veze sa aktivnostima grupe u Čadu.

U pritvoru u Čadu je još sedam članova francuske humanitarne organizacije, koji očekuju suđenje pošto su optuženi za šverc i otmicu zato što su pokušali da decu prebace u Evropu na usvajanje.

Po njima u pitanju su siročići iz sudanske oblasti Darfur.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.