Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIK: Vladajuća partija u Gruziji ubedljivo vodi

MOSKVA/TBILISI - Vladajući Jedinstveni nacionalni pokret vodi posle jučerašnjih parlamentarnih izbora u Gruziji sa osvojenih 62,84 odsto glasova, pokazuju prvi preliminarni zvanični rezultati koje je jutros saopštila Centralna izborne komisije.

Prema podacima CIK na osnovu obrađenog materijala sa 681 od 3.677 biračkih mesta (nešto više od 18 odsto), cenzus od pet odsto prešle su i Ujedinjena opozicija: Nacionalni savet - Nova desnica (sa 13,63 odsto glasova), lista Georgij >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Targamadze:Hrišćanski demokrati (sa 8,06) i Laburistička partija (sa 6,12 odsto glasova). Svega je na izborima učestvovalo devet partija i tri izborna bloka.

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili obratio se jutros naciji, i rekao da će novi saziv skupštine biti višepartijski i pluralistički a izrazio je i spremnost da sarađuje sa svima.

Sakašvili je, takođe, rekao da je spreman da za opoziciju obezbedi realne poluge za kontrolu rada vlasti.

Ujedinjena opozicija se, međutim, ne slaže sa izbornim rezultatima i najavljuje "narodni ustanak".

Na opozicionom mitingu održanom kasno sinoć, predstavnici tog bloka saopštili su da oni vode sa 33 odsto glasova, a da je vladajuća partija po rezultatima na drugom mestu - sa 30,2 odsto glasova.

CIK je poništio rezultate na 13 biračkih mesta, ističući da to neće uticati na ukupne rezultate.

Danas su se oglasile i delegacije međunarodnih posmatrača, a Parlamentarna skupština OEBS-a saopštila je da nisu uočeni ozbiljniji prekršaji izbornog zakonodavstva i procedure.

Misija posmatrača Zajednice Nezavisnih Država, u kojoj je bilo i 30 posmatrača iz Rusije, izbore je okarakterisala kao otvorene i u skladu sa normama izbornog zakonodavstva zemlje.

Jedna od najbrojnijih, posmatračka misija iz Ukrajine je saopštila da nisu uočena značajnija kršenja izbornog zakonodavstva i da je učinjen napredak u odnosu na predsedničke izbore održane u januaru, kada je reč o usavršavanju izbornog zakonodavstva i organizacije glasanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.