Izvor: Blic, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA posvađala EU i SAD

CIA posvađala EU i SAD

Bes koji su u Evropi izazvali izveštaji da je CIA imala tajne zatvore u istočnoevropskim zemljama i da su njeni avioni sa osumnjičenim teroristima sletali na aerodrome širom Starog kontinenta pokušaće da ublaži Kondoliza Rajs koja je juče stigla u Nemačku.

Kako je napad najbolja odbrana, državni sekretar SAD će, prema rečima Ričarda Lugara, presedavajućeg Komiteta za međunarodne odnose, krenuti u kontraofanzivu protiv evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saveznika:

'Ona će evropskim zvaničnicima reći sledeće: ‘Slušajte me dobro, zajedno smo u borbi protiv terorizma i već dugo razgovaramo o onome šta se dešava. Zbog toga, smanjite pritisak’.'

Bela kuća je već mesec dana u defanzivi, odbijajući da demantuje ili potvrdi izveštaje o tajnim zatvorima i letovima aviona CIA.

Javnost i parlamenti širom Evrope negativno su reagovali na gotovo svakodnevne izveštaje u medijima o metodima SAD u globalnom ratu protiv terorizma, zbog čega je EU zatražila zvanično objašnjenje iz Vašingtona. Dodatnu zabrinutost u Evropi izazvali su i nedavni skandali oko zlostavljanja zarobljenika u iračkom zatvoru 'Abu Graib' i 'Gvantanamo' na Kubi, u kojima Amerika drži osumnjičene lišene svih prava.

Oglasio se i Stiven Hadli, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, navodeći koju će odbrambenu taktiku Rajsova koristiti na petodnevnoj turneji tokom koje će, osim Nemačke, posetiti Rumuniju, Ukrajinu i sedište EU u Briselu:

'Mi poštujemo američke zakone i suverenitet svih zemalja sa kojima sarađujemo. Sigurno ne prebacujemo zarobljenike s jednog mesta na drugo kako bismo ih mučili. Davanje informacija o posebnim operacijama bi pomoglo neprijatelju i ugrozilo bezbednost naših saveznika.'

Adut u rukavu Kondolize Rajs biće i to što većina evropskih obaveštajnih službi blisko sarađuje sa kolegama iz Amerike kako bi bili sprečeni napadi terorista poput onih u Madridu ili Londonu.

'Vlade evropskih zemalja moraju da utiču na javnost u svojim zemljama, jer mi smo saveznici a ne rivali. Ljudi koji žive u kućama od stakla ne bi trebalo da se gađaju kamenjem', rekao je izvor iz Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman.

Americi naruku ide i nejedinstvo u Evropi, pre svega posle dolaska Angele Merkel na mesto kancelara u Nemačkoj. Merkelova je za razliku od svog prethodnika Gerharda Šredera najavila bolje odnose sa Amerikom, što svakako neće naići na blagonaklonost Pariza i Brisela.

Brojni su primeri koji svedoče o ugroženosti odnosa evropskih zemalja i SAD. Sud u Italiji je podigao optužnicu protiv 22 agenta CIA koji su početkom 2003. oteli jednog islamskog sveštenika iz Milana i preko Nemačke ga transportovali u Egipat. U Švedskoj je pokrenuta istraga posle izveštaja da su agenti CIA oteli dvojicu egipatskih azilanata 2001. i prebacili ih na tajnu lokaciju na Bliskom istoku. U decembru 2003. u Makedoniji je uhapšen nemački državljanin Halid el Masri, koji je potom prebačen u zatvor CIA u Avganistanu. On je oslobođen posle pet meseci kada su u Lengliju, sedištu CIA, shvatili da su uhapsili pogrešnu osobu. Dnevnik 'Špigl' objavio je navode iz poverljivog izveštaja vazduhoplovnih vlasti da su avioni CIA čak 437 puta sletali na aerodrome u Nemačkoj ili preletali njen vazdušni prostor.

Prve na udaru Brisela mogle bi da budu Rumunija i Poljska, za koje 'Hjuman rajts voč' tvrdi da ima dokaze da su učestvovale u ilegalnim operacijama CIA. A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.