CIA otvara deo tajnih dokumenata

Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA otvara deo tajnih dokumenata

Vašington -- CIA najavljuje da će objaviti dokumenta koja će otkriti mnoge nelegalne aktivnosti koje je činila tokom XX veka.

Zvaničnici SAD objavili su da se radi o dokumentu na nekoliko stotina stranica. Deklasifikovana dokumenta će otkriti detalje o zaverama i atentatima na neke od stranih lidera, nezakonitim prisluškivanjima i praćenjima novinara u SAD, otmicama i sličnim aktivnostima CIA.

O mnogim prestupima CIA već se pisalo u medijima u SAD, ali nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokumenta daće detaljniji uvid u njih.

"To je deo istorije naše agencije kojim se ne možemo pohvaliti, ali reč je o uvidu u neka drugačija vremena, kada je CIA radila na drugačiji način", izjavio je direktor CIA Majkl Hajden.

Dokument, nazvan "Porodično blago", ima 693 strane, na kojima se detaljno govori o nezakonitim aktivnostima CIA. Rad na dokumentu je počeo 1973, na zahtev tadašnjeg direktora CIA Džejmsa Šlezingera.

Kao uvod u objavljivanje dokumenta, Arhiv Nacionalne bezbednosti u Vašingtonu objavio je memorandum na šest strana, nastao 1975, deklasifikovan 2000. U njemu se navodi 18 ilegalnih aktivnosti CIA, koje su u to vreme bile predstavljene predsedniku SAD Džeraldu Fordu.

Među tim aktivnostima navodi se i organizovanje atentata na Fidela Kastra, dvogodišnje držanje u zatočeništvu jednog prebega iz SSSR-a, prisluškivanje telefona novinara Roberta Alena i Pola Skota iz 1963, praćenje novinara Džeka Andersona 1972. zbog njegovog izvještavanja o odnosima SAD i Pakistana tokom indijsko-pakistanskog rata.

Tadašnji direktor CIA Viljem Kolbi rekao je Fordu da je "CIA uradila neke stvari koje nije smela".

Među nezakonitim aktivnostima bio je program nadzora pošte koja je u SAD dolazila iz SSSR-a i Kine. Veliki deo tih pošiljaka bio je otvaran i pregledan, a u dokumentu se navodi i podatak da su među pismima koja su došla iz SSSR-a zadržana i četiri pisma upućena na adresu Džejn Fonda, glumice i antiratne aktivistkinje, prenose agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.