CIA naoružavala pobunjenike

Izvor: B92, 16.Okt.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA naoružavala pobunjenike

CIA je naoružavala pobunjenike širom sveta, od Angole preko Nikaragve do Kube tokom 67 godina, ali to nije mnogo uticalo na ishod sukoba, piše "Njujork tajms".

To su rezultati internog istraživanja CIA, za vreme koliko ta američka obaveštajna agencija postoji.

Nastojanja CIA da obuči sirijske pobunjenike predstavlja samo najnoviji primer kako jedan američki predsednik koristi tu obaveštajnu agenciju da u tajnosti naoružava i obučava pobunjeničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe.

U internom izveštaju, jednom od nekoliko koje je CIA dobila zaduženje da napravi 2012. i 2013. godine, u jeku debate o tome da li SAD treba da se uključe u građanski rat u Siriji, zaključuje se da su mnogi raniji pokušaji CIA da tajno naoružava strane snage imali minimalan uticaj na dugoročni ishod sukoba, navodi njujorški list.

Oni su bili još manje efikasni kada pobunjenici nisu imali direktnu američku podršku na kopnu, navodi se u izveštaju.

Međutim predsednik SAD Barak Obama je u aprilu 2013. godine dao ovlašćenje CIA da počne program naoružavanja pobunjenika u jednoj bazi u Jordanu, a kasnije je njegova administracija odlučila da proširi misiju obučavanja većim paralelnim programom Pentagona u Saudijskoj Arabiji, gde se obučavaju borci za borbu protiv džihadističke organizacije Islamska država.

Cilj programa je da svake godine obuku završi oko 5.000 pobunjenika.

Do sada su rezultati bili ograničeni i američki zvaničnici kažu da je mračan stav CIA prema svojim ranijim operacijama naoružavanja pobunjenika uticao na Obaminu nespremnost da počne tajnu operaciju.

"Jedna od stvari koju je Obama hteo da zna bila je: Da li je ovo ikada dalo rezultate?", izjavio je jedan bivši visoki zvaničnik američke administracije koji je učestvovao u debati o tome.

Zaključci u izveštaju CIA bili su vrlo negativni, dodao je on.

Rasprava o tome da li je Obama suviše čekao da pruži pomoć sirijskim pobunjenicima obnovljena je nakon što su bivša državna sekretarka Hilari Klinton i bivši sekretar za odbranu Lion Paneta nedavno objavili knjige u kojima su napisali da su podržali plan koji je u leto 2012. predstavio tadašnji direktor CIA Dejvid Petreus o naoružavanju i obučavanju malih grupa pobunjenika u Jordanu, ističe "Njujork tajms".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CIA: Naoružavali smo ustanike, ali bez efekta

Izvor: Kurir, 17.Okt.2014, 07:22

Centralna obaveštajna agencija priznala da je davala oružje pobunjenicima širom sveta, od Grčke do Kube i Nikaragve, ali da to nije mnogo uticalo na ishod sukoba..NJUJORK - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) tokom 67 godina postojanja naoružavala je pobunjenike širom sveta, od Angole...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.