ČESIMA PLATA BEZMALO 1.000 EVRA

Izvor: Kurir, 06.Dec.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČESIMA PLATA BEZMALO 1.000 EVRA

PRAG - Prosečna plata u Češkoj u trećem tromesečju je povećana za 562 krune (22,4 evra), na 24.089 kruna (960 evra), što je rast od 2,4 odsto.

Realno, po odbijanju inflacije, prosečna plata je povećana za 0,6 odsto, saopštio je Češki statistički ured.

Analitičari ukazuju da dve trećine zaposlenih imaju plate manje od statističkog proseka.

Češke plate drže primat u srednjoevropskom regionu. Prosečna plata je za petinu veća nego u Poljskoj, za četvrtinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nego u Slovačkoj, a za više od trećine nego u Mađarskoj. S druge strane, plata u Češkoj ne dostiže ni 30 odsto nemačkog proseka, izračunali su analitičari.

Prosečna plata u privredi je u trećem tromesečju povećana na 24.112 kruna, nominalno za 2,7, a realno za 0,9 procenata. U vanprivredi prosečna plata je bila 23.986 kruna i nominalno je viša za 1,1 odsto, a realno je niža za 0,7 odsto na godišnjem nivou.

Od januara do septembra prosečna plata je bila 23.726 kruna, 2,2 odsto, ili 521 krunu više nego u istom periodu lane. Potrošačke cene su u prvih šest meseci porasle za 1,8 odsto, pa je realna plata tako porasla 0,4 odsto.

Prema statističarima, kretanje plata je veoma različito u zavisnosti od privrednih grana. U nekima su prosečne zarade izrazito rasle, u drugima su nominalno padale. Pad je tradicionalno zabeležen u javnoj upravi i odbrani (0,3 odsto), zatim u kulturnoj, zabavnoj i rekreativnoj delatnosti (0,2 odsto), a značajno je snižena u stručnim, naučnim i tehničkim delatnostima (3,1 procenat).

S druge strane, plate su najviše rasle u sektorima vodosnabdevanja, poslovima u vezi sa otpadnim vodama, otpadom i sanacijama (4,5 odsto), oblasti nekretnina (5,1 odsto) i ostalim delatnostima (6,1 procenata).

Analitičari smatraju da će rast plata biti umeren i naredne godine. Pogoršanje izgleda ekonomije usloviće uzdržanost u pogledu plata u privredi, tako da neko veće povećanje plata nije realno.

Javni sektor bi trebalo takođe da bude obazriv. U celini, plate u Češkoj će naredne godine realno biti niže, prenela je agencija ČTK.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.