Izvor: Deutsche Welle, 21.Apr.2021, 08:02

CDU, stranka kojoj je potrebno vreme za obnovu

Nemački CDU je izgubljen i nesiguran. Drugačije se ne može objasniti nečasna procedura izbora kandidata za kancelara. Tu na duže staze pomaže samo jedno, smatra urednik u DW Kristof Štrak.

Za političare Unije, CDU i CSU, postoje nezaboravni događaji iz istorije stranke koji se često i rado porede s događajima u sadašnjosti. Jedan od takvih događaja je i tzv. „puč u Krojtu“ 1976. kada je bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) napustila zajedničku poslaničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << grupu u Bundestagu i tako raskinula Uniju sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU). Ili recimo poslednje godine vladavine Helmuta Kola krajem devedesetih. Ili članak u „Frankfurter algemajne cajtungu“ 1999. u kojem je tadašnja generalna sekretarka CDU Angela Merkel označila početak kraja ere Kol. Svi ti događaji se među političarima Unije još uvek prepričavaju s određenom dozom nemira.

Sada se tim posebnim događajima u istoriji Unije pridružilo i veče 19. aprila ove godine kada su lideri stranaka bezglavo i nervozno pokušavali da pronađu orijentaciju. I već je sada jasno da će to veče kada je pala odluka da promeni CDU – stranku koja važi kao stranka kancelara, odnosno od početka ere Markel, kao stranka kancelarke.

-pročitajte još: Armin Lašet – kandidat CDU/CSU za kancelara

Podeljena i nesigurna CDU

Armin Lašet je već 90 dana predsednik CDU. Dugo se borio za tu poziciju. Kao premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije, bio je predodređen za tu ulogu. Dugo je, naime, važilo pravilo: ako je CDU jaka u toj pokrajini, onda je jaka i na saveznom nivou.

Ali ne samo od stranačkog kongresa na kojem je Lašet izabran, već i već mnogo pre toga, postalo je jasno do koje mere je stranka podeljena. Na trenutke deluje kao da je reč o mnogo manjih stranaka, u zavisnosti od toga o kojoj pokrajini se radi, o kojoj interesnoj sferi ili o kojoj generaciji. I iz tog razloga mnogi u CDU nemaju poverenja u sopstvenog predsednika već bacaju oko na predsednika sestrinske CSU Markusa Zedera.

Kristof Štrak, DW

Prvo se nedeljama činilo da Lašet, ako to želi, može da postane kandidat Unije za kancelara na predstojećim parlamentarnim izborima. A onda je odjednom ta sigurnost počela da kopni. Na kraju je savezno rukovodstvo stranke – koje baš i nije poznato po nekakvim revolucionarnim akcijama, već se zalaže za stabilnost i postojanost – ipak podržalo svog predsednika. U suprotnom, da Lašetu nije pošlo za rukom u svojoj nameri da dobije podršku vrha stranke, teško da bi se održao na mestu predsednika iste te stranke.

CDU se prema Lašetovoj prethodnici na čelu stranke, Anegret Kramp-Karenbauer, odnosio toliko loše, da je ona nakon samo godinu dana bacila peškir u ring. Očigledno je da se radi o stranci koja sumnja u sebe i koja je u potrazi za sigurnošću. Kao i o stranci kojoj više ne polazi za rukom da spreči da iz najužeg kruga rukovodstva informacije ne prodiru u javnost. To je i stranka čije dugogodišnja predsednica i aktuelna kancelarka na sve te događaje reaguje – ćutanjem.

Ne baš dobri temelji za predizbornu kampanju

Poneki od lidera CDU kao da ne veruju u sopstvene odluke, tako bar deluju izjave nekih učesnika sastanka u noći s ponedeljka na utorak. To baš i nije neka dobra startna pozicija za predstojeće izbore. Pritom Lašet unutar stranke važi kao istinski borac.

Kancelarska pozicija je simbol najvažnije političke funkcije u Nemačkoj. Zato je taj položaj vredan da se za njega bori. Ali ta borba nikada ne bi smela da bude nečasna. A to kako se Unija trenutno pokazuje u toj borbi, nema veze s ugledom koji ta funkcija nosi sa sobom.

Pritom je mnogo toga na kocki. Neki partneri CDU u Evropi su poslednjih decenija jednostavno nestali – poput italijanske Hrišćanske demokratije (Democrazia Cristiana) koja je dugi niz godina bila najvažnija politička snaga u zemlji, da bi na kraju implodirala zbog nedostatka orijentacije, ali i korupcije epskih razmera.

Vreme je za obnovu

Armin Lašet bi CDU na jesen ponovno trebalo, prema sopstvenoj želji, da odvede u kancelarski ured. On svoju stanku želi da učini homogenijom i istovremeno da je obnovi. Ali obnova je nešto drugo od trenutnih unutarstranačkih sumnji i svađa. Kako izgleda vera u obnovu pokazala je u ponedeljak i stranka Zeleni sa svojom kandidatkinjom za kancelarku Analenom Berbok.

U prošlosti su birači, nakon 16 godina Helmuta Kola, CDU poslali u opoziciju na obnovu. Sada, nakon 16 godina Angele Merkel, na čelu oslabljene CDU stoji oslabljeni Armin Lašet. CDU je stranka kojoj je potrebno vreme za obnovu.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.