Buto predvodi  blok protiv Mušarafa

Izvor: Blic, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buto predvodi blok protiv Mušarafa

Pakistanski opozicioni lider Benazir Buto pozvala je juče Perveza Mušarafa, aktuelnog predsednika zemlje, da podnese ostavku nakon što je po drugi put za pet dana stavljena u kućni pritvor u Lahoreu, gde je nameravala da stane na čelo opozicionih demonstracija.

Mušaraf: Povućiću se tek kada kriza bude okončana

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je danas da je razmišljao o tome da podnese ostavku, ali je shvatio da je on jedini koji može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvede demokratiju u Pakistan i stoga je odlučio da ostane na vlasti dok se ponovo ne uspostavi stabilnost u zemlji.

"Kada kriza bude okončana, povući ću se. Ja nisam diktator. I ja želim demokratiju", izjavio je pakistanski predsednik u intervjuu koji će danas emitovati britanska televizija Skaj njuz.

Mušaraf je ocenio da lider opozicije Benazir Buto nema pravo da traži njegovu ostavku, prenele su agencije.

Ona je izrazila spremnost da objedini opoziciju i formira savez sa drugim liderima, pa i sa Navazom Šarifom, svojim dugogodišnjim političkim rivalom i takođe bivšim premijerom, kojeg je Mušaraf svrgnuo u vojnom puču 1999. Šarif je u septembru pokušao da se vrati iz egzila u Pakistan, ali je deportovan odmah po sletanju na aerodrom.

„Kada izađem radiću na stvaranju širokog saveza. Sarađivaću sa svima, uključujući Šarifa. Najvažnije je da oboje verujemo da se mora uspostaviti demokratija", poručila je Buto.

„Mušaraf je prepreka za demokratiju i mora da ode da bi spasao Pakistan", rekla je ona i upozorila da u protivnom situacija u zemlji može samo dodatno da se pogorša.

Butova je kontaktirala i Kazi Huseina Ahmu, lidera Ujedinjenog fronta za akciju, koalicije islamističkih partija.

„Želim da napravim savez za očuvanje demokratije", rekla je Buto za AFP.

Buto je ujedno najavila da će njena Pakistanska narodna partija najverovatnije bojkotovati parlamentarne izbore početkom iduće godine i isključila mogućnost da bude premijer vlade koja bi bila podređena Mušarafu.

Pristalice Buto u Karačiju, gradu na jugu Pakistana, ljute zbog njenog pritvaranja, organizovale su proteste, a na dve policijske stanice u ovom gradu je otvorena vatra. Tom prilikom niko nije povređen. Policija je suzavcem rasterala demonstrante i privela preko 100 pristalica Buto. Napadi su se dogodili u predgrađu Karačija Lijari, gde partija Buto uživa podršku, ali nije potvrđeno da li su napadači pristalice te partije.

Buto je u ponedeljak pozvala sve stanovnike Pakistana da učestvuju u opozicionom maršu dugom 300 kilometara od Lahora do glavnog grada Islamabada.

Mušaraf je 3. novembra proglasio vanredno stanje, suspendovao ustav, otpustio većinu sudija, naredio hapšenja pravnika i opozicionih aktivista i ugasio sve privatne televizije i novine, a u Islamabadu i nizu velikih gradova raspoređena je vojska. Vlada te mere objašnjava aktiviranjem islamista u oblastima blizu granice s Avganistanom i strahom od terorističkih akata. Buto koja je poslednjih osam godina živela u emigraciji došla je u zemlju 18. oktobra, da bi nekoliko sati po dolasku preživela teroristički napad u kojem je poginulo oko 140 ljudi, a preko 500 ranjeno.

Zapad strahuje i da bi sadašnja kriza u Pakistanu, američkom savezniku u ratu protiv terorizma i državi koja je među nuklearnim silama, mogla da izazove nestabilnost u regionu i uspori antiterorističke operacije u pograničnoj zoni sa Avganistanom, poznatom po podršci talibanima i Al Kaidi.

Kordon i traktori ispred kuće

Oko kuće u Lahoreu u kojoj se nalazi Buto juče su bile raspoređene jake policijske snage za borbu protiv nereda. Osam kamiona i traktori natovareni peskom postavljeni su preko ulice koja je blokirana i metalnim barikadama s bodljikavom žicom na vrhu. Kordon policajaca je i novinare onemogućio da priđu kući.

Buto je stavljena u kućni pritvor da bi je sprečili da stane na čelo protestne kolone, koja se uz pratnju oko 200 automobila spremila da krene iz Lahorea za grad Kureši.

Uhapšen i bivši čuveni igrač kriketa Imran Kan

Pakistanska policija je danas uhapsila Imrana Kana, bivšeg čuvenog igrača kriketa koji sada vodi jednu malu opozicionu političku partiju, odmah po izlasku iz dvorište univerziteta gde je prisustvovao protestnom skupu, saopštila je policija.

"Priveden je na kapiji kampusa", rekao je Malik Momamad Ikbal, policijski zvaničnik u gradu Lahoru, gde Kan je uhapšen.

Bivši pedesetčetvorogodišnji sportista je bio kapiten pakistanske reprezentacije u kriketu koji je osvojio Svetski kup 1992. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.