Buteflika obećao da se neće kandidovati za peti mandat na čelu Alžira

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2019, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buteflika obećao da se neće kandidovati za peti mandat na čelu Alžira

Predsednik Alžira Abdelaziz Buteflika danas se povinovao zahtevu učesnika masovnih protesta i obećao da se neće kandidovati za peti mandat na čelu zemlje, posle 20 godina na mestu predsednika.

U pismu upućenom alžirskom narodu, koje je objavila državna agencija APS, Buteflika je naveo da će biti odloženi predsednički izbori zakazani za 18. april i obećao da će imenovati novu vladu koja će organizovati izbore, navodi Asošiejted pres.

APS je potom javila >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da je Buteflika imenovao za novog premijera dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nuredina Beduija, bliskog njegovom bratu, i ovlastio ga da formira novu vladu. Bedui će na mestu premijera zameniti Ahmeda Ujahiju (Ouyahia).

Buteflika je u pismu kazao i da planira da imenuje "nacionalnu konferenciju" čiji će zadatak biti da odredi novi datum izbora i da napiše novi ustav. Nije naveo mogući datum novih izbora.

Kao razlog da se ne kandiduje ponovo, Buteflika (82) je naveo svoje zdravstveno stanje i godine. On je 2013. imao moždani udar i posle toga se retko pojavljivao u javnosti.

Buteflika je prethodnih nedelja suočen s masovnim protestima građana koji su zahtevali da odustane od kandidature za novi petogodišnji predsednički mandat.

U Alžiru je danas nastavljen generalni štrajk, započet juče u znak protesta zbog Buteflikine kandidature na predsedničkim izborima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.