Izvor: Politika, 17.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušovo pismo Putinu

Ruski predsednik izjavio da su neka pitanja odnosa sa SAD konačno rešena

Specijalno za „Politiku"

Moskva, 17.marta – Otvarajući sastanak sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i ministrom odbrane Robertom Gejtsom, ruski predsednik Putin izjavio je da su „neka pitanja rusko-američkih odnosa konačno rešena". On je objasnio da je pre nekoliko dana od američkog predsednika Buša dobio pismo s predlozima za rešavanje osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pitanja bilateralnih odnosa i da Rusija to pismo smatra pozitivnim.

„Ukoliko uspemo da se dogovorimo o osnovnim stavovima u pismu, naš dijalog se može smatrati produktivnim", naglasio je ruski predsednik.

Šta sadrži pismo Džordža Buša, u ovom trenutku se ne zna, ali na osnovu Putinovih reči može se zaključiti da to može biti osnova za dalji razvoj odnosa između dve zemlje.

Putin je podsetio da je poslednji sastanak u formatu „dva plus dva” (ministri odbrane i spoljnih poslova obe zemlje) održan pre pola godine i od tada se situacija toliko izmenila da je moguće staviti tačku na konačne dogovore. Ipak, nastavio je on, problema o kojima treba razgovarati ima još mnogo.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts podsetio je da rusko-američki susret u formatu „dva plus dva", koji se održava sutra u Moskvi, predstavlja zapravo kršenje protokola jer je sledeći susret trebalo da se održi u Vašingtonu. Značaj pitanja o kojima treba raspravljati doveo je američke zvaničnike u Rusiju.

Kondoliza Rajs je izjavila da Amerika želi da proširi saradnju sa Rusijom, ali, s obzirom na svu složenost i kompleksnost rusko-američkih odnosa, postoje pitanja o kojima još uvek nema dogovora. „Mi želimo da uspostavimo čvrste odnose za dalji napredak rusko-američke saradnje. Postoji mnogo pitanja u kojima se slažemo i želeli bismo da tu saradnju proširimo”, naglasila je Rajsova.

Razgovori američkih gostiju sa novoizabranim predsednikom Rusije Medvedevom imali su uglavnom protokolarni karakter. Iako se pretpostavljalo da će tokom posete biti rešavana najbolnija pitanja u odnosima između Rusije i Amerike, to se, bar prvog dana, nije dogodilo. Da bi okarakterisali razgovor s Medvedevom, ruski mediji koriste reč „smotrini", što bi se na naš jezik moglo prevesti kao „gledanje devojke". Poseta je, dakle, izvidnica koja treba da pokaže Americi šta može da očekuje od novog ruskog predsednika.

Gosti su Medvedevu, kome je ovo prvo dočekivanje gostiju u Kremlju, čestitali izbor za predsednika, dok je on istakao da je njegov cilj da uspostavi kontinuitet odnosa između SAD i Rusije, i izrazio je uverenje da će Moskva i Vašington približiti stavove u vezi s protivraketnom odbranom i dogovorom o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja.

On je svoje goste uputio da o ključnim strateškim pitanjima razgovaraju sutra sa Sergejem Lavrovom i Anatolijem Serđukovom, naglasivši da i dalje postoje razlike u stavovima, ali da je važno da postoji volja da se ide napred.

Medvedev je sa svojim gostima govorio o opštim perspektivama saradnje. Na kraju su se složili da je neophodno „ići napred", „voditi ozbiljne pregovore" i „graditi odnose između dve zemlje na čvrstoj osnovi koja već postoji".

Ljubinka Milinči

------------------------------------------------------------

Ponuda Moskvi

Jučerašnji „Njujork tajms” piše da je Vašington Moskvi ponudio sledeći ustupak: delovi sistema raketne odbrane koji Amerikanci postavljaju u Češkoj i Poljskoj neće biti aktivirani sve dok ne budu postojali opipljivi dokazi da je Iran u stanju da napravi raketu koja može da dopre do ciljeva u Evropi. Robert Gejts je u avionu za Moskvu novinarima rekao da je to dokaz da raketni sistem „nije uperen protiv njih” (Rusa). Radarski i raketni sistemi ne bi postali operativni, odnosno po svoj prilici ne bi bili opremljeni raketama dok Iran ne bi stekao sposobnost da ugrozi Evropu svojim raketama, objasnio je Gejts američku ponudu Moskvi.

S.R.

[objavljeno: 18/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.