Izvor: Politika, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušov "ratni car"

General-pukovnik Daglas Lut kao koordinator angažmana SAD u Iraku i Avganistanu

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 16.
maja – Šef Bele kuće Džordž Buš sebe istrajno definiše kao "ratnog predsednika", a sada je sebi kao pomoćnika odredio – "ratnog cara". Na tu novu funkciju stupa general-pukovnik kopnene vojske Daglas Lut (54) koji je dosad bio na više istaknutih armijskih položaja, a "šest meseci 2002. i na čelu multinacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << brigade u sektoru Istok na Kosmetu".

Lutu je sada namenjena "pionirska uloga" – koordinatora ukupnog, vojnog i civilnog, angažmana SAD u Iraku i Avganistanu, ovlašćenog da direktno raportira predsedniku, vrhovnom komandantu. Od njega se, kažu, očekuje da sinhronizuje tamošnje raznovrsne operacije pa i da "eliminiše postojeće konflikte nadležnosti između Pentagona, Stejt departmenta i drugih službi".

Ovim potezom Buš je, čini se, i priznao da Amerikancima ne ide dobro na ta dva glavna spoljna fronta i izrazio nadu da je još mogućno da im krene nabolje. Njegova tako izražena nada protivreči većinskim ocenama, političara i anketiranih građana, da stvari u Iraku idu toliko loše i bez izgleda na uspeh, da je najbolje da se donese plan za postepeno povlačenje trupa odande.

Funkcija "ratnog cara" – čiji je zvaničan naziv "pomoćnik predsednika i zamenik (predsednikovog) savetnika za nacionalnu bezbednost, za Irak i Avganistan" – dočekana je u javnosti i podrškom i kritikama. Podržavaoci kažu da je bilo krajnje vreme da neko uskladi rad ovdašnjih strateških agencija, dok kritičari smatraju da je koordinator prekasno postavljen i da bi mogao da pojača "postojeću konfuziju".

Poziciju između te dve krajnosti zauzeo je jedan od vođa organizacije antiratnih ratnih veterana Džon Solc. "General-pukovnik Lut bi mogao da učini nešto što predsednik nije – da čuje komandante koji traže više diplomatije za neširenje ratnih operacija", njegove su reči koje prenosi AP.

Zanimljivo je da je sam Lut, kako ukazuju hroničari, izrazio nevericu u uspeh slanja američkih pojačanja na irački front, što je operacija koja se upravo izvodi po Bušovom naređenju. Ali, Lut je ujedno kritikovao "nedovoljan doprinos civilnih službi stabilizaciji Iraka", poredeći njihov rad sa "dezorganizacijom u reagovanju na uragan 'Katrina'" koji je pretprošlog leta opustošio Nju Orleans i okolinu. Predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli proriče, stoga, da će "ratni car" uspeti da "obezbedi ostvarivanje ekonomskih i političkih elemenata" u iračkoj strategiji.

Da to neće biti lako potvrđuje i podatak da je u proteklih mesec dana ponuđenu funkciju "ratnog cara" odbilo "više prethodnih kandidata". Iako taj položaj ne zahteva kongresno odobrenje, Senat je ipak nadležan da postavljenje verifikuje pošto Lut ostaje u aktivnoj vojnoj službi, u činu "s tri zvezdice" podređenom generalima s jednom zvezdicom više, ali koje će politički "nadvisiti" ulaskom u tim Bele kuće.

Na novu dužnost Lut dolazi s položaja direktora za operacije pri Združenom generalštabu oružanih snaga, a prethodno je isto zaduženje obavljao pri Centralnoj komandi nadležnoj za dejstva u Iraku i Avganistanu. Učestvovao je u "zalivskom ratu" 1991. Rođen je u Indijani, diplomirao je na vojnoj akademiji u Vest Pointu, a magistrirao na univerzitetu Harvard...

M. Pantelić

[objavljeno: 17.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.