Bušer kao uzor saradnje sa Iranom

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bušer kao uzor saradnje sa Iranom

20.08.2010. - Puštanje centrale u rad planirano je za 21. avgust

Važnim sidrom koje drži Iran u režimu nerasprostiranja nuklearnog naoružanja nazvao je Bušersku atomsku centralu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Puštanje centrale u rad planirano je za 21. avgust. Tog dana treba da započne dovoženje nuklearnog goriva iz skladišta u centrali u njen energetski blok. Posle toga će se energetski blok zvanično smatrati nuklearnim uređajem. To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da su probe svih sistema bloka koji su izgradili ruski stručnjaci završene, i on će fizički biti pokrenut. Pri tome punjenje kaseta sa nuklearnim gorivom vršiće ruski i iranskih stručnjaci pod kontrolom MAGATE.

Šef ruske diplomatije uveren je da atomska centrala u Bušeru predstavlja za Iran važan faktor odvraćanja u nuklearnoj sferi. Projekat se realizuje pod potpunom kontrolom MAGATE i u potpunosti je zaštićen od svih rizika, vezanih za rasprostiranje nuklearnog naoružanja. Ruski ministar inostranih poslova podvukao je da ovu ocenu dele svi rukovodioci zapadnih zemalja. Uporedo sa tim sam predmet saradnje teško da će prestati da bude predmet špekulacija, bez obzira na njegovu besprekornost sa tačke gledišta međunarodnog prava.

Ranije je predstavnik američke administracije Mark Toner podvukao da vlada SAD priznaje da je izgradnja atomske centrale u Bušeru projekat civilne nuklearne energetike. On je takođe primetio da ovaj projekat dokazuje da Irancima nisu potrebni sopstveni objekti za obogaćivanje uranijuma radi proizvodnje električne energije.

Sam Iran smatra drugačije. Predsednik komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku medžlisa Alaedin Borudžerdi odgovorio je na izjave predstavnika američke administracije time da će Iran pod bilo kojim okolnostima nastaviti rad na obogaćivanju uranijuma.

Situaciju komentariše poznati ekspert za Istok, profesor Vladimir Sažin.

Gospodin Borudžerdi motiviše svoju izjavu time da će prema ugovornim obavezama prema Iranu, Rusija osigurati gorivom samo Bušersku atomsku centralu. Međutim, u skladu sa dugoročnim programom razvoja nacionalne atomske energetike, Iran planira opremanje 20 energetskih blokova, poput bušerskog, u cilju proizvodnje 20 hiljada megavata energije. Takav zadatak parlament je postavio pred vladu. Za ove energetske blokove takođe će biti potrebno gorivo, podvukao je Borudžerdi.

Pri tome, po mišljenju Vladimira Sažina, Iran neće moći da realizuje u praksi svoj ambiciozni program i da samostalno osigura gorivo za 20 planiranih energetskih blokova. Sa druge strane, težnja Irana da obogaćuje uranijum jača zabirnutost u svetu i povećava političku napetost oko njegovog nuklearnog programa.

Međutim, sasvim jasan projekat u Bušeru sa tačke gledišta međunarodne zajednice već sada čini Iran članom prestižnog kluba zemalja koje se bave razvojem nuklearne energetike u civilne svrhe.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.