Buša plaše primatom Rusije i Kine u vazduhu

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buša plaše primatom Rusije i Kine u vazduhu

Asocijacija Oružanih snaga SAD objavila je video-film „Pretnja preimućstvu u vazduhu“, prenosi Vašington Profil. Autori filma podvlače, da su SAD izgubile odnedavno status zemlje koja ima najjače vazduhoplovne snage na svetu. Glavni razlog za to su aktivnosti „potencijalnih suparnika“ - Rusije i Kine.

Na filmu se, na primer, ističe da je totalna nadmoć u vazduhu omogućila Amerikancima da poslednjih godina izvedu brze i uspešne vojne operacije u Iraku i Avganistanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Ipak, SAD postepeno gube svetsko liderstvo. Nekoliko je razloga. Tako, autori filma ističu da u se poslednjih godina naglo poboljšale karakteristike ruskih i kineskih sistema protivraketne odbrane; posebnu zabrinutost autora izaziva činjenica da se ti sistemi dosta prodaju na svetskim tržištima. Na primer, ističe se, ako ruski ratni kompleksi budu postavljeni u Venecueli, onda „mirovne i humanitarne operacije avijacije SAD u Karipskom moru mogu biti ugrožene“.

Prema informacijama ruskih medija, uskoro se očekuje zaključenje novog velikog vojnog ugovora sa Venecuelom. Reč je o dostavama Karakasu deset vojno-transportnih aviona IL-76MD-90 i dva leteća tankera IL-78MK ukupne vrednosti od 600 miliona dolara. Pored toga, Latinoamerikanci pokazuju interes za najnoviji ruski vojni helikopter MI-28NE, uz već kupljenih deset helikoptera MI-35.

Venecuela je do sada kupila rusko oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara, postavši treći, posle Indije i Kine, kupac ruskih vojnih proizvoda.

U interesantnom filmu se govori i da ruske rakete „vazduh - vazduh“ sada znatno nadmašuju američke.

Takođe, Rusija i Kina su, prema mišljenju analitičara američkih oružanih snaga, sasvim uspešno modernizovale avionske radare i motore, pa američki avioni više nemaju tehničku nadmoć. Naprimer, američki lovac F-15S (u proseku star 25,2 godine) zaostaje iza ruskog Su-30 (6,2 godine). Čak štaviše, u skoroj budućnosti Rusija i Kina biće u stanju da naprave avione, koji će po većini osnovnih parametara biti bolji od savremenih američkih F-22 i F-35, piše Vašington Profil.

Međutim, ruski eksperti zapažaju dve stvari: da se Amerikanci ne mire s takvim napretkom Rusije i Kine i da ga na lukav način naglašavaju. Na primer, kako je u vezi s tim napomenuo vojni analitičar Vzgljada, Genadij Nečajev, svojevremeno su objavljivane brošure pod imenom Sovjetska vojna moć. U njima je bilo mnogo nesumnjivo tačnih informacija , ali su postojali i strateški bombarderi Tu-200 i An-400, koji nisu bili uneti u projekte, ali su na njih otišle velike pare.

Današnji američki metodi se principijelno ni po čemu ne razlikuju od sovjetskih. Na taj način, oružane snage SAD , vidimo, pripremaju javnost i Kongres da razmišljaju o neophodnosti da se nastavi serijska proizvodnja aviona F-22 „Raport“ ( a u slučaju pobede Mekejna tako će i biti).

Takvo gledište izražava rukovodilac analitičkog sektora Instituta političkih i vojnih analiza Aleksandar Hramčihin. U intervjuu listu Vzgljad on je izjavio da se „ne zapažaju tendencije o kojima se govori u filmu američkih oružanih snaga: „U Rusiji jeste sačuvana od sovjetskog vremena određena premoć na nekim pozicijama. Možda u raketama „vazduh-vazduh“ i pojedinim raketnim sistemima. Ali Kina nikada ništa svoje nije proizvodila, već pravi kopije“, rekao je ovaj ekspert.

On smatra da se „takve stvari pišu zato da bi se više novca ulagalo u avio-industriju“. „Amerikanci vole takve stvari. Kada su, na primer, 2004. godine sa svojim F-15 na zajedničkim manevrima pretrpeli poraz od indijskih lovaca Su-30. To je posle iskorišćeno da bi se više ulagalo u F-22“, istakao je ovaj ruski stručnjak.

Americka vojna industrija je najjaci lobi u americkoj politici. Ako je cilj industrije da proizvodi novo oruzje odnosno da proda sto vise americkoj vladi onda je jesno da uvijek mora postojati neka prijetnja.

Velika je zabluda da ce neko uskoro biti mocniji od SAD po pitanju vojne sile. SAD ima svoje vojne snage prisutne u 2/3 zemalja na planeti. Samo jedan nosac aviona sa svojom pratnjom je obicno vojno nadmocniji od ciljeva koje Amerika bira. Dakle, plasenje javnosti je zdrava politika u vojnoj industriji. Ako je sve uredu i nema opasnosti zaso kupovati oruzje? Od 1943. se u Americi vodi samo jedna politika a to je vojna dominacija u svijetu. Komunizam, terorizam, vanzemaljci... protivnik nije bitan. Bitna je prijetnja.

O projektu F-22 mozete da procitate sami na zvanicnim sajtovima, (cak i rusim) Jedina razlika od ranijih projekata je brzina proizvodnje(skoro duplo sporija po avionu od recimo projekta F-16)Zato je uvecan broj fabika tako da ce F-22 bas kao mnogi avioni prije njega da na vrjeme i velikim brojevima da bude okosnica americke sile u vazduhu. Rusi, Kinezi ili bilo ko na svijetu nema takvu prizvodnu moc ili tehnologiju. Sta vise cak i kad se F-22 uzme samo kao platforma za razne sisteme oruzja i tu su Amerikanci vodeci u svjetu. Iza njih dolaze Francuzi i Englezi, Svedjani, Norvezani, Italijani pa cak i Indijci a ne Rusi i Kinezi.

Ja nisam neki ljubitalj SAD, naprotiv. Ali, bolje je poznavati svog protivnika nego izmisljati neke nadmoci Rusa i Kineza i vidjeti slabosti SAD tamo gdje ih nema, stavise tamo gdje ih vojna industrija SAD plasira radi sopstvenog dobitka.

Vojno vazduhoplovstvo SAD je vec imalo namjenske vjezbe sa F-22. Rezultati koji su postigli su iznad ocekivanih. Cak i u bliskim borbama. Ucestvovali su Izraelci sto mozda znaci da te vjezbe nisu bile maciji kasalj. To sto "Su-30 pobjedi F-15" moze da napali samo djetinjaste ljude koje misle da masina pobjedjuje masinu. Niko ne kaze da dobro obuceni Indijski veterani ne mogu da pariraju bilo kome u bliskim vazdusnim borbama. Samo, kako smo mi nazalost osjetili takvih borbi vise nema! Cak i da ih ima rezultati su bili mjesani bas kao sto se i ocekuje. Dakle, mao su Ameri pobjedili a malo Indijci. Mi anti amerikanci odmah to vidimo kao neku veliku slabost.

Ne bih se mogao sloziti sa rasporedom zemalja po razvijenosti vojno vazduhoplovnih tehnologija. Evo kako to izgleda na nekoliko glavnih polja. Navescu samo par primera.

1. Rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa koje su aktivno radarski navodjene.

USA Aim-120 AMRAAM

Rusija R-77

Evropa Meteor (u razvoju skoro zavrsen)

Indija razvija svoju raketu pandan R-77 (u razvoju skoro zavrsen)

2. Avionski motori za avione 4-5 generacije (omogucavaju superkrstarenje)

USA motori za F-22 i F-35

Rusija Al-41 za ruski avion pete generacije PAK-FA (pandan F-22).

Evropa ima EJ200 za Eurofighter ali on nema karakteristike americkih i ruskih motora (izmedju nove i stare generacije motora).

3. Radari sa antenom sa aktivnim el. skeniranjem.

USA radari F-22, F-35 (u razvoju) i modifikovani radari za F-15.

Rusija radari za Mig-35 i PAK-FA (oba u razvoju).

Evropa radari za Rafale i Eurofighter (oba u razvoju).

4. Savremena aerodinamika + stelt karakteristike.

USA F-22 peta generacija

Rusija PAK-FA peta generacija (u razvoju) razlicite modifikacije mig-29 i su-27 (cetvrta generacija)

Evropa Rafale i Eurofighter (prakticno cetvrta generacija) avion pete generacije (stelt) se ne razvija.

Indija ucestvuje u razvoju PAK-FA dok kina gura svoj program (mada kinezi jos moraju da savladaju mnoge tehnologije).

Kina i Indija imaju razvojne projekte u svim oblastima ali i dalje poprilicno zaostaju iza USA Rusije i zemalja EU.

Мало си га претерао у "стручности" да су Норвежани испред Руса и Кинеза.Руси су и званично највећи извозник оружја на свету за 2007.годину,а истребитељ пете генерације се већ ради у сарадњи са Индијцима.Речју,само пусти снови.Да је та војна премоћ толика Русија,као у Југославија више не би постојала али "two can play in the game" .Страх животу образ каља често,па нису "заштитили" Чечене као њихове Шиптаре.

I dalje ima nepismenih autora pa mozemo u tekstu naci frazu "Čak štaviše" a trebalo bi ili jedno ili drugo. Zajedno ne mogu nikako

Da je ovo tekst o gramatici i pravopisu, sigurno bi dobio peticu. Sada, posto je tekst o vojnom naoruzanju tvoj upad je detinjast i van teme.

Inace analiticar u gornjem tekstu je sasvim u pravu.

Amerika je vec odavno ispraznila dzepove da bi mogla da se znacajnije naoruzava. Da nije usla u rat u Iraku, vojna industrija koja je bila pred kolapsom,vec bi velikim delom nestala. Tacno je da drze pod okupacijom 2/3 planete, ali ni to nemoze da traje vecno, ni milom ni silom. Sve vece i duze ratove koje vode izgubili su,i nijedan svoj strateski cilj nisu postigli. Pretili su i Koreji, pa cak i kroz zube Kini zbog Tajvana, i sta se desilo. Koreja im je jasno stavila do znanja da je iskolovala 20.000 hakera koji ce da im rasture sve elektronske sisteme koje koriste za ratovanja, pa ce morati da ih napadnu kamenjem.Lopta je spustena, Koreja dobila svoju nuklearku., a Kina je jednostavno porucila da ce potopiti svaki SAD brod u kojem se nalazi naoruzanje za Tajvan. I tu su izgubili. SAD je vojna sila pred rasulom, a drzava pred totalnom recesijom.

Osnovna mana F-22 "Raptor" (a ne "Raport" kao sto stoji u teksu) je sto je izuzetno skup za proizvodnju tako da se u SAD vec radi na razvoju novog aviona (zavrsen je i konkurs pre par godina) iste klase koji ce biti jeftiniji a po performansama uporediv sa F-22.

Sve sto amerikanci od kvalitetnog oruzja imaju od IIsr.do danas je napravljeno manje-vise na osnovu znanja i pameti Njemackih mozgova .Ti mozgovi su za vreme IIsr.kidnapovani odvedeni u SAD i dato im sve da zive i rade bezbrizno.

Sjetimo se onoga Brauna mozga za rakete a koji je PRVI konstruisao Hitleru i PRVE rakete uopste a s tim raketama je gadjan London Fau I Fau II.Taj Braun i svi ostali Njemacki mozgovi su kasnije u SAD (sjetimo se)Braun je osnovao NASA ..........itd.

Ti mozgovi-genijalci-nijemci su pomrli a SAD nema vise genijalne mozgove pa nema mozgove da se nose s Rusima.

Da li znate za ovaj podatak;

Cak 85% pameti-strucnjaka u SAD je pamet uvezena s strane a samo 15% doamca pamet ljudi koji su se rodili i skolovali u SAD.

Ruska pamet cini 98% doamca pamet etnicki Rusi skolovani na domacim skolama .

Evo jednoga primera kao npr.ono "stelt' tehnologija.ta tehnologija je zamisljena i skoro razradjena od Rusa i stalo se s tim zbog nemogucnosti finansiranja krajem 80-ih prosloga veka.Jedan od tih Rusa inzinjera koji je radio na tom otisao je u SAD dobio posao pare i drzavljanstvo i SAD je na osnovu njegovoga znanja pokrenula stelt.Sada trenutno nemogu(nazalost)da se setim imena toga Rusa.

Sto se tice naslovnoga texta ima dosta istine a ima i lazi.Problem zlociancke Amerike je sto im je ekonomija a i $-dolar otisla u 100 P.M.A Ruska i Kineska ekonomija napreduju godinama konstantno i Kina vec moze da SAD baci na ledja kada god Kinezima se cejfne.Rusia enormno bogata nekih 60% palnete Zemlja sve vise i vise jaca i jaca a naucni instituti i vojni komplexi dobijaju pare kao nikada dosada maltene neam da fali pa Ruski misici enormno se nabildavaju u svakom pogledu.Jedino jos SAD ima prednost nad Rusijom u broju aviona i brodova ratnih a sto je zanemarljivo s obzirom sta Rusi imaju od raketa protu brodskih i protu-vazdusnih a rekoh Ruski vojni budzeti se nesmetano pune i sve vise rastu a vojna moc enormno raste.

Rusija je vec PRVA na svetu po izvozu oruzja i opreme.SAD je svaki dan u minusu oko 1 mlrdu Evra a Rusija otprilike toliko svakoga dana u plusu.

Da skratim ;SAD cekaju sledece godine takvi problemei da je svasta moguce pa i vjersko-gradjanski ratovi a nafta ode u nebesa ..........bice svasta verujte mi a znam dobro sta pisem jer zivim u susjedstvu te zlo-tvorevine zvana SAD tj.u Canadi samo 100km udaljen od sjevera SAD/USA/Amerike.

Pozdrav Srbadiji gde god da se nalazite.

CCCC

Kad se SAD smrkne Srbima i Srbiji ce da svane.

Niti su Amerikanci ikada imali vazdusnu dominaciju niti će je ikada imati.

Su-27, MiG-31, S-300 iz vremena SSSR-a..., a sada Su-30MKI, Su-35BM, MiG-35, S-400,... e to je tehnika!

A ovo je lista oborenih americkih aviona i helikoptera i to pomoću raketa SA-7, RPG-7 ali i pomoću kalasnjikova i puskomitraljeza, izgubili su do sada vise od 130 letelica:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aviation_accidents_and_incidents_du...

Samo 26 Apacha je oboreno u Iraku.

============================================================================

Ruski stari PVO S-300 daleko prevazilazi najnoviji americki-zapadni PVO "patriot".U svetu je takva jagma za Ruski taj stari PVO S-300 da ga zele da imaju i clanice NATO jer je bolji od americkoga za 2 koplja.Ruski najnoviji S-400(triumf) koji u krugu i u visinu 400km obara sve eeeeeee to je za ameriku nocna mora i nece iamti tako nesto za barem 50g pa vi sada vidite ehehehehee

Sadasnji najnoviji avion Raptor9F-22 TEK taj avion moze da ucini vratolomiju poput "kobra" sto Rusi s Migovima i Suhojima cine vec 30g unazad.Cuje se da americki raptor iam silne probleme pa cak im se kompjuterska kutija ugasi u toku leta kao nedavno sto se dogodilo i samo je cudom spasen pilot i avion.Spasilo ga je lepo vedro vreme i sto se u momentu agsenja kompa nasao blizu zemlje heheheee

Ma hajde molim vas smesno zar ne.Jedna jedina prednost amerike nad Rusijom je bila u broju vojnih letjelica ciaj se brojnost povecala padom SSSRa i u vremenu akda je Rusiju vodio Cifut Yelcin i vreme kada je Rusija bila u stravicnim ekonomskim problemima tada a dolaskom Putina i ozivljavanjem Ruske ekonomije ta americka brojnija preimucstvo je ubrzo nadoknadjena u avijaciji.Jedina sadasnje preimucstvo amerike nad Rusijom u vojnim stavrima je u nosacima aviona jer Rusiaj ima samo jedan trenutno a amerika 6-7 ali to je relativno i ne toliko vazno jer Rusija iam daleko bolje ratne brodove a narocito podmornice koje su ubojitije i koje su daleko bolje naoruzane od protu-brodskih protu-avionskih raketa do torpeda "skval" koji je 6-7 puta s boljim karakteristikama od americko-zapadnih.

Procitajmo malo vise o Ruskim fenomenalnim PVO S-400(triumf) sto amerikanci mogu SAMO da sanjaju.S-400 su napravljene djelomicno s pomocu nano-tehnologije pa zato ima takve neverovatne karakteristike.

http://www.63padobranska.co.yu/d/viewtopic.php?t=1683

Evo mene JOS jednom i zadnji put.

Rekoh da su ameriaknci sve sto su mogli od Njemackih mozgova kidnapovali oni su ih kidnapovali i na osnovu tih Njemackih mozgova mnogo sta sto dans imaju djelo i zamisli su Njemackih mozgova.

Evo jednew potvrde,pogledajmo sliku ovoga aviona kojega su Nijemci crtali i zamisljali i nameravali da izradjuju naravno uz planirano dobijeni IIsr.na stani Njemacke.

http://www.mycity.co.yu/slika.php?slika=109859_100804206_ufofiles-realuf...

Taj isti crtez i napravila po istovjetnom 99% avion kojega mi Srbi svi znamo iz 1999

Svako dobro i HVALA moderatoru .

Sta smo mi spremali da napravimo 1992. to je bio avion. Brzina 1,7+ maha, brzina penjanja 220 m/s, elektronika, rakete v-v, ma masina van serije. Nego, banditi rasturise zemlju, danas ne mozemo ni rucna kolica da proizvedemo.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/12/NoviAvion1.jpg

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.