Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš upozorio na “novi Vijetnam” u Iraku

Predsednik SAD Džordž Buš upozorio je danas da bi američko povlačenje iz Iraka moglo da ima jednake posledice kakve je u južnoj Aziji imalo povlačenje snaga SAD iz Vijetnama.

"Cenu povlačenja Amerike platili su milioni nevinih građana", rekao je Buš u govoru na konvenciji američkih ratnih veterana.

Američki predsednik dodao je da pouka rata u Vijetnamu da SAD treba da budu strpljive u vezi sa Irakom.

"Ideali i interesi koji su naveli Ameriku da pomogne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Japanu da poraz pretvori u demokratiju isti su kao ideali zbog kojih ostajemo angažovani u Avganistanu i Iraku", rekao je Buš.

Buš je održao govor samo dan nakon što su on i ostali američki zvaničnici kritikovali rad iračkog premijera Nurija al Malikija, ali Buš je danas rekao da je Maliki "dobar čovek na teškom poslu" i da ima punu podršku.

"Nije na političarima iz Vašingtona da kažu da li će on ostati na funkciji. To je na iračkom narodu, koji sada živi u demokratskoj zemlji a ne u diktaturi", rekao je još Buš.

Maliki je prethodno ocenio da su izjave američkih zvaničnika bile "neučtive"

Bela kuća reagovala je brzo saopštenjem u kome je rečeno da Buš i dalje veruje da je Maliki prava osoba za rukovodeći položaj u Iraku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.