Izvor: Blic, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš traži od Putina podršku za politiku prema Teheranu

Američki predsednik Džordž Buš zatraži od ruskog kolege Vladimira Putina da podrži ozbiljno zaoštravanje sankcija Iranu, zbog upornog odbijanja te države da se povinuje zahtevima međunarodne zajednice i obustavi razvoj nuklearnog programa.

Najava zaoštravanja sankcija usledila je manje od 24 sata pošto su treći čovek Stejt departmenta Nikolas Berns i predstavnici ostalih država članica Saveta bezbednosti UN telefonom razgovarali o novom paketu kaznenih mera protiv Teherana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključujući i inspekciju tereta na putu u Iran i iz te zemlje. Plan ekonomskog pritiska na Iran „najhitniji" je problem o kojem će raspravljati predsednici Buš i Putin, a SAD se nadaju da će do sredine jula u Savetu bezbednosti biti izglasan nov paket sankcija toj državi.

Prema novom predlogu sankcija Iranu, koji je nedavno formulisala Velika Britanija, u velikoj meri bio bi ograničen pomorski i vazdušni saobraćaj kompanijama iz Irana, kaznenim merama bilo bi pogođeno još nekoliko banaka i pojedinaca, a bili bi obustavljeni radovi na nuklearnoj elektrani Bušer, koja Rusima treba da donese prihod od oko milijardu dolara.

U Teheranu je tokom vikenda u dvodnevnoj poseti boravio predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji se nalazi na turneji po zemljama koje se protive dominaciji SAD. Čaves je u Teheran stigao posle posete Moskvi i Belorusiji. On je sa domaćinom, Mahmudom Ahmadinedžadom, predsednikom Irana potpisao niz ugovora o saradnji u oblasti energetike i telekomunikacija, uključujući i ugovor o izgradnji 7.000 domova, petrohemijske fabrike i centra za obuku radnika u Venecueli.

Iran protiv Blera

Iran je izrazio nezadovoljstvo postavljenjem bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za izaslanika za Bliski istok, ali je pozdravio imenovanje njegovog naslednika Gordona Brauna. „On nije imao dobru reputaciju u regionu. Sumnjam da će ovo postavljenje imati pozitivan uticaj na situaciju na Bliskom istoku", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Mohamad Ali Hoseini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.