Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš preti novim sankcijama Iranu

Američki predsednik Džordž Buš zapretio je danas Iranu novim sankcijama Saveta bezbednosti UN ukoliko ne odustane od svojih nuklearnih aktivnosti, prenose strane agencije.

"Mi smatramo da Iranci ne treba da imaju nuklearno oružje", rekao je Buš.

Prvi čovek SAD je rekao da ukoliko ne bude učinjen napredak, SAD će u UN insistirati na uvođenju dodatnih sankcija Iranu. UN su već usvojile dve rezolucije o sankcijama Iranu zbog nuklearnog programa.

Odlazeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << britanski premijer Toni Bler podržao je Buša, rekavši da će Britanija i dalje biti uz SAD u Iraku i Avganistanu, čak i kad on, krajem juna, napusti funkciju premijera.

"Posle 11. septembra 2001. godine odlučio sam da stanemo rame uz rame sa SAD. Nikada nisam zažalio zbog te odluke... Opet bi isto postupio. Verujem da ćemo ostati jaki saveznici u borbi protiv terorizma", rekao je Bler na konferenciji za novinare u "ružičnjaku" Bele kuće, poslednjoj pre nego što se za nešto više od mesec dana povuće sa mesta britanskog premijera.

Iran do sada instalirao 1.600 atomskih centrifuga

Iran je do sada instalirao 1.600 centrifuga koje se koriste za obogaćivanje uranijuma i planira da ih još instalira u okviru svog nuklearnog programa, izjavio je danas zamenik sekretara Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Abdolreza Rahmani-Fazli.

"Iran radi na instaliranju 3.000 centrifuga u postrojenjima u Natancu i trenutno ima 1.600 aktivnih centrifuga", rekao je Rahmani-Fazli, a preneo Rojters.

Te brojke poklapaju se sa procenama stranih diplomata koji prate sve što je vezano za iransko nukelarno pitanje. Oni su objasnili da bi Iran, sa 3.000 centrifuga u funkciji, mogao da proizvede dovoljno materijala za barem jednu nuklearnu glavu godišnje. Međutim, Iranci se, zasad, još suočavaju sa neočekivanim tehničkim problemima od kojih neki koče napredak.

Iran je ranije saopštio da je njegov cilj da sagradi više od 50.000 atomskih centrifuga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.