Izvor: Blic, 17.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš nišani iranske nuklearke

Buš nišani iranske nuklearke

LONDON (Tanjug) - Američka vlada razmatra mogućnost vojnih udara na iranska nuklearna postrojenja, piše londonski dnevnik 'Fajnenšel tajms'. Dnevnik kaže da Vašington razmatra šta se dobija a šta gubi u slučaju udara na nuklearna postrojenja u Iranu i podseća da je vlada predsednika Džordža Buša više puta upozorila da neće 'tolerisati' nuklearno oružje u toj islamskoj zemlji.

'Fajnenšel tajms' citira izjave neimenovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << analitičara u Vašingtonu da se vojne opcije razmatraju, ali da još nisu stigle do faze planiranja. Dnevnik piše da visoki funkcioneri američke vlade insistiraju na tvrdnji da Buš nije odustao ni od jedne opcije, ali da je ubeđen da se pitanje iranskog nuklearnog programa može rešiti diplomatskim putem.

Zvanični Teheran inisistira na tome da nema nameru da koristi već razvijeni civilni nuklearni program za proizvodnju nuklearnog oružja. Na drugoj strani SAD i Evropa su na razgovorima u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) približile stavove oko nuklearnih aktivnosti Irana.

'Napredujemo u sastavljanju nacrta rezolucije koji je podeljen predstavnicima 35 zemalja članica upravnog odbora IAEA', izjavio je neimenovani diplomata EU. Bivši inspektor UN za atomsko oružje Dejvid Olbrajt, koji je sada na čelu Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost, izjavio je da novi satelitski snimci pokazuju da bi vojni kompleks jugoistočno od Teherana mogao da bude mesto za proizvodnju nuklearnog oružja. On je dodao da je IAEA zatražila da ga ispita, ali da je Teheran to odbio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.