Izvor: Blic, 08.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš mlađi ili Gor?

Buš mlađi ili Gor?

VAŠINGTON - Amerikanci su juče izašli na birališta kako bi izabrali 43. predsednika SAD, 34 senatora, 435 članova Predstavničkog doma i 11 guvernera.

Republikanski kandidat Džordž Buš mlađi odneo je simboličnu pobedu na glasanju održanom u Diksvilu, mestu u državi Nju Hempšir čiji stanovnici po tradiciji prvi završavaju glasanje na predsedničkim izborima. U ovom mestu na biralište je izašlo ukupno 27 birača od kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njih 21 glasalo za Buša, petorica za demokratskog kandidata Ala Gora, dok je kandidat Zelene stranke Ralf Nader dobio jedan glas. Za pobedu je bilo potrebno 270 glasova elektorata.

Prema izbornom zakonu SAD, izborna mesta u određenoj zajednici mogu da budu zatvorena pošto na glasanje izađu svi upisani birači. Sva birališta u Americi su zatvorena negde oko ponoći po jugoslovenskom vremenu.

U nekoliko američkih država postoje pravila o 'ranijem glasanju' koja dozvoljavaju milionima ljudi da glasaju pre dana izbora, lično ili elektronskom i regularnom poštom.

Ključni kandidati, republikanac Buš i demokrata Gor, prosto su se juče utrkivali do ranih jutarnjih sati u poslednjim pokušajima da pridobiju birače. Izborna tišina u SAD u uobičajenom smislu reči ne postoji, o čemu svedoče Gorovi govori, koji su emitovani do juče u pet časova, kao i njegove najave jučerašnjeg veoma aktivnog dana.

Obe strane juče su okrenule milione telefona i poslale armije svojih volontera od vrata do vrata da ubeđuju birače da izađu i glasaju. Buš je rezultate čekao na mitingu u prestonici Teksasa, Ostinu, dok je Gor bio u Nešvilu, u državi Tenesi.

U trci za Senat, jedan od najinteresantnijih kandidata u državi Njujork bila je prva dama Amerike Hilari Klinton čiji je protivkandidat bio Rik Lacio.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.