Izvor: B92, 29.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš i ekološka samokritička svest

Vašington -- Predsednik SAD Džordž Buš pozvao najveće zagađivače da za cilj postave smanjenje gasova koji proizvode efekat staklene bašte.

Buš je na kraju konferencije o klimatskim promenama, koja je održana pod pokroviteljstvom Bele kuće, pozvao sve zemlje sveta, pa i SAD, da priznaju da postoji problem zagađivanja i obavežu se da u vezi s tim nešto učine. On je istovremeno ukazao na to da nova globalna strategija borbe protiv klimatskih promena ne bi smela da ugrozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ničiji privredni rast.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja treba za sebe da utvrdi metode koje će upotrebiti da obuzda problem zagađenja, ali bez kočenja ekonomskog rasta.

"Naš vodeće načelo je jasno, a to je da moramo da predvodimo svet u smanjenju emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, ali na način koji ne bi doveo u pitanje ekonomski razvoj nijednog naroda", kaže on.

Buš je predložio stvaranje međunarodnog fonda za finansiranje istraživanja u tehonologiji dobijanja čiste energije, najavivši da će te napore koordinirati ministar finansija SAD Henri Polson. On je pri tom stavio akcenat na upotrebu tzv. zelene tehnologije i druge dobrovoljne korake u rešavanju problema globalnog zagrevanja.

"Danas predlažem da se svi okupimo kako bismo formirali međunarodni fond za čistu tehnologiju. Taj fond će biti finansiran donacijama vlada širom sveta i pomoći će ostvarenje projekata čiste energije u zemljama u razvoju", rekao je Buš.

Brojne države i organizacije za zaštitu životne sredine godinama kritikuju politiku SAD prema problemu klimatskih promena, posebno pošto su SAD 1997. odbile da potpišu Protokol iz Kjota, koji visokorazvijenim zemljama ograničava emisiju štetnih gasova.

Prema količini emitovanog ugljendioksida, SAD su na prvom mestu u svetu, ispred Evropske unije, Kine i Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.