Izvor: B92, 03.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš: Više vojnika u Avganistan

Vašington -- Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da će do sledeće godine biti povećan broj američkih vojnika u Avganistanu.

"Stalno razmatramo potrebe vojnika i njihov nivo. Pola ove godine već je prošlo. Kao što sam rekao, povećaćemo broj vojnika do 2009", rekao je sinoć Buš.

Juni je bio mesec sa najvećim brojem žrtava američkih i snaga NATO u Avganistanu od invazije na tu zemlju 2001. godine. To je drugi mesec za redom tokom kojeg su gubici koalicionih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trupa u Avganistanu bili veći nego u Iraku, javio je Glas Amerike.

Podaci pokazuju da je najmanje 45 stranih vojnika poginulo u Avganistanu u borbama ili drugim incidentima i nesrećama, preneo je BBC.

"Bio je ovo težak mesec u Avganistanu, ali je on isto tako bio težak i za talibane", istakao je Buš.

Predsednik SAD je rekao da američke i koalicione snage vode žestoke borbe u Avganistanu i da je tamošnji nivo trupa predmet stalnog razmatranja.

Buš je ukazao da su gubici koalicionih snaga možda bili tako visoki zbog istrajnosti neprijatelja.

Predsednik je naglasio kako je uveren da će ratna strategija koalicije funkcionisati – odnosno kombinacija podrške avganistanskoj vladi i napada na pripadnike talibana i terorističke mreže Al Kaide.

Bušova administracija apeluje na druge zemlje da povećaju broj svojih vojnika u Avganistanu, a Francuska i Britanija su dale pozitivne odgovore.

U Avganistanu operiše oko 31.000 američkih vojnika.

Administracija predsednika Buša je prenela saveznicama u NATO-u da planira da iduće godine pošalje dodatne vojnike.

Međutim, predsednik Buš kaže da bi neki od njih mogli otići u Avganistan i ranije, odnosno do 2009. godine i dodaje da se njihov broj razmatra.

U međuvremenu, najviši komandant NATO-a u Evropi, američki general Džon Kredok apeluje na saveznike da pošalju i dodatnu opremu, uključujući helikoptere i izviđačke avione.

On kaže da bi članice NATO-a trebalo da ublaže ograničenja na to gde bi njihove trupe mogle da budu stacionirane u Avganistanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.